Ter dood veroordeelde supermarkt-schutter wil vuurpeloton in plaats van spuitje
Een ter dood veroordeelde Amerikaan in Nevada maakt bezwaar tegen de manier waarop zijn straf voltrokken zal worden. Dat gebeurt volgens de nu geldende voorschriften door middel van een dodelijke injectie, maar de 45-jarige Zane Michael Floyd geeft de voorkeur aan executie door een vuurpeloton.
Dat is een snellere en minder pijnlijke dood, lichtten zijn advocaten maandag toe voor een rechtbank in Las Vegas. Die behandelt het hoogst opmerkelijke verzoek van hun cliënt. Hij werd in 2000 veroordeeld voor het, een jaar eerder, doodschieten van vier mensen in een supermarkt met een jachtgeweer en het zwaar verwonden van een vijfde slachtoffer.
Floyds doodvonnis zal naar verwachting in juni worden voltrokken. Aanklagers zullen volgende maand een uitvoeringsbevel eisen bij de staatsrechtbank, mogelijk voor de week van 7 juni. Dat zou de eerste voltrekking in vijftien jaar zijn in Nevada.
De voor drugsmoorden ter dood veroordeelde gevangene Scott Raymond Dozier (48) vocht het voltrekken van de doodstraf door toediening van een dodelijke injectie eerder aan. Hij zou de eerste in de Amerikaanse staat zijn die zo zou sterven, zonder te weten of de drie medicijnen in de injectie wel zouden werken. De uitvoering van de straf werd tweemaal uitgesteld in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak, maar in januari 2019 sloeg Dozier de hand aan zichzelf in de gevangenis.
Meerdere executiemethoden
De advocaten van Floyd zijn naar eigen zeggen niet uit op uitstel. ,,Dit is geen vertragingstactiek”, zei Brad Levenson maandag in de rechtszaal. Hij voegde eraan toe dat executie door middel van kogels in de hersenen ,,de meest humane manier” van het voltrekken van de doodstraf zou zijn. Levenson en diens confraters hebben functionarissen van het gevangeniswezen opgeroepen om ,,een nieuwe procedure of procedures te bedenken voor het uitvoeren van een wettige executie’’. In afwachting daarvan vroegen ze de rechtbank te voorkomen dat Floyd intussen ter dood zou worden gebracht.
In een aantal Amerikaanse staten zijn andere methoden toegestaan voor het voltrekken van de doodstraf. Daaronder elektrocutie, het inademen van stikstofgas of een vuurpeloton. Dat laatste was ooit toegestaan in Nevada, maar de staatswet verplicht nu tot het geven van een dodelijke injectie. Die bevat een combinatie van het kalmerende middel diazepam, de krachtige pijnstiller fentanyl en een verlammend medicijn dat bekend staat als cisatracurium.
Drie Amerikaanse staten - Mississippi, Oklahoma en Utah - en het Amerikaanse leger staan de doodstraf door middel van een vuurpeloton toe. De laatste keer dat de methode werd gebruikt, was in 2010 in Utah.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMvandaag uitspraak
Welke straf krijgt Gerrit H. voor doden van zwangere Naomi? ‘Als mijn vrouw er achter komt, knal ik je af’
ARNHEM - De 46-jarige Gerrit H. uit Rheden die in augustus vorig jaar de 35-jarige Naomi uit Arnhem met vier schoten om het leven bracht, hoort vandaag (dinsdag 20 april) zijn vonnis. Er is een gevangenisstraf van twintig jaar voor moord tegen hem geëist. -
Nieuws/Update
Dodental noodweer Canada loopt op tot acht, vele huishoudens zonder stroom
Het dodental als gevolg van de hevige onweersbuien in het oosten van Canada is gestegen tot ten minste acht. Dat hebben de Canadese autoriteiten zondag bekendgemaakt. De stormen, die zaterdagmiddag meer dan twee uur duurden en de kracht hadden van een tornado, lieten een spoor van vernieling achter in delen van Ontario en Quebec. -
Wereldwijd minder executies, maar Egypte voltrok drie keer zo vaak de doodstraf
Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar met ruim een kwart gedaald ten opzichte van 2019 en met 70 procent in de laatste vijf jaar. Steeds meer landen schaffen de doodstraf af. Maar de coronapandemie heeft achttien landen er niet van weerhouden toch executies uit te voeren. Dat staat in het jaarlijkse doodstrafrapport van Amnesty International. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Amerikaanse geheim agenten naar huis gestuurd na dronken incident in Seoel vlak voor aankomst Biden
Nog geen uur voordat president Joe Biden voet aan grond zette in Zuid-Korea voor een werkbezoek, zijn twee leden van de Amerikaanse geheime dienst terug naar huis gestuurd omdat ze het in de hoofdstad Seoel te bont zouden hebben gemaakt. Volgens Amerikaanse media ging het duo op kroegentocht en kwam het tot een gevecht met een taxichauffeur, zo meldt de BBC. -
Italië moet haast maken met hervormingen vanwege te hoge schuld en te lage groei
Italië moet haast maken met hervormingen vanwege te hoge schuld en te lage groei. De kans bestaat dat anders het geld van het Europese recoveryfonds in de knel komt.