Volledig scherm
Dader Brenton Tarrant. © videostill

Terrorist Christchurch was eind vorig jaar in Bulgarije, OM onderzoekt waarom

De Australische terrorist die vanmorgen ruim 40 mensen doodschoot in twee moskeeën in het Nieuw-Zeeland was in november vorig jaar een week in Bulgarije. Dat melden de Bulgaarse autoriteiten. Volgens hen onderzoekt het Openbaar Ministerie de redenen van het bezoek van Brendon Tarrant aan het EU-land. 

Tarrant verbleef begin november in Bulgarije. Hij arriveerde op 9 november vanuit Dubai in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, huurde de volgende dag een auto en “bezocht historische locaties” in tien Bulgaarse plaatsen, zo verklaarde de Bulgaarse procureur-generaal Sotir Tsatsarov vanmiddag. 

,,De Australiër gaf bij zijn visumaanvraag als reden voor zijn bezoek op dat hij ‘historische locaties’ wilde ontdekken en de geschiedenis van de Balkanlanden wilde bestuderen. Onderzoek moet uitwijzen of die uitleg klopt of dat zijn bezoek andere doelen had’’, aldus de magistraat.  

Volgens de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Mladen Marinov is het onderzoek niet alleen gericht op het verhelderen van Tarrants motieven voor zijn verblijf in het land maar ook eventuele “contacten met andere mensen”. 

De eerste resultaten van het onderzoek hebben volgens de procureur-generaal “geen informatie over terroristische activiteiten en contacten van deze persoon opgeleverd.’’ 

Het Openbaar Ministerie in Bulgarije startte haar onderzoek naar aanleiding van de bloedige terreuraanslag door de geradicaliseerde Tarrant, vanmorgen in Christchurch. Daarbij vielen 49 doden en tientallen gewonden.   

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.