Terwijl China de covidrestricties versoepelt, versterkt het de greep op demonstranten
Terwijl China de lockdownmaatregelen versoepelt, versterkt het de greep op demonstranten. Via het blokkeren van onder meer VPN-verbindingen worden ook alternatieve routes naar het internet afgesneden. Daarnaast volgt de overheid protesterende Chinezen via data van hun mobiele telefoons. Dat blijkt onder meer uit gelekte instructies.
De Chinese autoriteiten hebben het hoogste ‘nood-respons’-niveau van censuur ingesteld, zo staat in de instructies die in de in Amerika gevestigde China Digital Times zijn gepubliceerd. Daarin worden onder meer alle platforms verzocht om producten die de Chinese firewall omzeilen ‘op te ruimen’. Het gaat dan bijvoorbeeld om VPN-verbindingen: versleutelde verbindingen die er onder meer voor zorgen dat je locatie onzichtbaar is.
Apps die de online censuur omzeilen moeten verwijderd worden uit app-stores en zoekmachineresultaten die aan dat onderwerp relateren worden weggehaald. Elke dag voor 12.00 uur moeten de platforms bovendien hun feedback over de afgelopen 24 uur indienen. Naast de geïntensiveerde censuur gebruikt China mobiele data om inwoners die tegen de strenge covidbeperkingen in Peking protesteerden, te traceren. Dat meldt CNN op basis van een opname van een telefoongesprek tussen een demonstrant en de politie.
Demonstraties
Afgelopen week vonden in China ongekende protesten plaats tegen het zerocovidbeleid van China. De in China alom bekritiseerde beperkingen vanwege het virus vallen samen met een tragere groei van de Chinese economie, wat ook voor frustratie heeft gezorgd. Sommige demonstranten riepen ook op tot grotere politieke vrijheid, en bekritiseerden de autoritaire heerschappij van Xi Jinping.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De demonstraties worden streng gecensureerd, maar veel inwoners hebben via VPN-verbindingen toch toegang weten te krijgen tot niet-Chinees nieuws en socialmedia-applicaties die in China verboden zijn. De gelekte instructies voor het aanpakken van dergelijke methoden om de censuur te omzeilen zijn afkomstig van de Chinese ‘cyberspace’-dienst, en kondigden een ‘Level I Internet Noodtoestand Reactie, het hoogste niveau van content management’ aan.
Versoepelingen
Meerdere steden in China hebben vrijdag inmiddels hun coronamaatregelen verder versoepeld na de protesten tegen het beleid. Zo hoeven inwoners van sommige plaatsen zich niet meer dagelijks te testen en bij een besmetting mogen zij thuis in isolatie in plaats van in speciale isolatiecentra van de overheid, melden staatsmedia. Naar verwachting worden de maatregelen de komende dagen landelijk uitgerold.
Verder is in de steden Chengdu en Tianjin een negatieve testuitslag niet meer verplicht voor reizigers van de metro. Beijing schaft deze maatregel maandag af. Sommige supermarkten in de hoofdstad eisen geen negatieve test meer van hun klanten. In één regio is een bericht verzonden aan alle inwoners dat zij die geen ‘sociale activiteiten’ hebben, zoals aan huis gebonden ouderen en kinderen, niet langer regelmatig getest hoeven worden. Ook in andere steden vinden versoepelingen plaats.
De bijna drie jaar durende pandemie heeft nog altijd grote gevolgen voor het dagelijks leven in China, waar met strenge coronamaatregelen wordt geprobeerd om uitbraken in te dammen. De protesten voor meer vrijheid volgden na een fatale brand in Urumqi. Volgens critici vielen er slachtoffers vanwege de coronamaatregelen in de stad.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het leven in een Chinees quarantainehotel: waarom zou je opruimen, er komt toch niemand op bezoek
Quarantaines vormen nog altijd een belangrijk deel van het Chinese beleid om corona tegen te gaan. Iedere reiziger die van buiten China het land inkomt, moet minstens acht dagen in isolatie in een speciaal quarantainehotel. China-correspondent Roland Smid ervoer het deze week voor het eerst. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
President Peru dreigt met grondwetswijziging om vervroegde verkiezingen door te drukken
De Peruaanse president Dina Boluarte heeft er bij het parlement opnieuw op aangedrongen de verkiezingen te vervroegen. Ze dreigde zondag dat als de parlementsleden daar maandag niet mee instemmen, ze bereid is de grondwet te wijzigen om toch tot vervroegde verkiezingen te komen. -
PREMIUM5
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
met video
Bobi (30) is de oudste hond ooit, met dank aan mensenvoedsel: ‘Wat wij eten, eet hij ook’
Twee weken nadat Guinness World Records Spike vermeldde als de oudste levende hond, ontdekte het instituut nog een veel ouder exemplaar. Het gaat om de 30-jarige Bobi uit Portugal. Hij is niet alleen de oudste levende hond, maar de oudste ooit voor zover bekend. Dat meldt Guinness World Records op haar eigen site. -
-
-
China komt met meer en meer versoepelingen van strenge coronaregels: ‘Forse ommezwaai’
Na tientallen protesten in verschillende Chinese steden zijn er tekenen dat het regime in Peking wel degelijk versoepelingen van de strenge coronamaatregelen in gaat voeren. Vicepremier Sun Chunlan - die gaat over de bestrijding van het virus - heeft gezegd dat met de Chinese gezondheidscommissie (NHC) wordt toegewerkt naar een ‘meer mensgerichte aanpak’. -
Opnieuw definitief een kruis over Chinese GP, Formule 1 zoekt vervangende locatie
Ook in 2023 trekt de Formule 1 niet naar Sjanghai. Vanwege de aanhoudend strenge corona-restricties in China blijft het voor de koningsklasse onwerkbaar om het Aziatische land aan te doen. Wel wordt actief gezocht naar een alternatief.