Volledig scherm
© REUTERS

Thaise koning zwicht voor kritiek. Wegen Bangkok niet langer potdicht bij passeren Rama's autocolonne

Automobilisten in Bangkok hoeven zich niet altijd meer groen en geel te ergeren aan compleet afgezette wegen vanwege het passeren van koning Rama's autocolonne. Straten in de Thaise hoofdstad worden niet langer volledig afgezet om de monarch ruim baan te geven, meldt de regering in een statement.

De knieval van de 67-jarige koning Rama de tiende, voluit Maha Vajiralongkorn geheten, volgt op een zeldzaam geval van publieke verontwaardiging in het land. Tienduizenden Thailanders hadden de afgelopen maanden op Facebook en Twitter met de hashtag # royalmotorcade (koninkijke motorcolonne) hun frustratie geuit over het feit dat soms het gehele verkeer wordt stilgelegd voor de koning. Het chaotische verkeer in Bangkok is een dagelijkse beproeving voor inwoners van de miljoenenstad. ‘De koning is bezorgd dat zijn gereis en dan van zijn familie de Thaise samenleving negatief zal beïnvloeden’, staat in de verklaring. 

Het bekritiseren van het koningshuis is taboe in Thailand en wordt vaak zwaar bestraft. Wie de wetten aan de laars lapt, riskeert een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. Volgens een analist duidt het besluit erop dat de koning steeds meer rekening houdt met de publieke opinie. Hij werd in mei gekroond tot opvolger van zijn mateloos populaire voorganger Rama de negende, beter bekend als Bhumibol.

De nieuwe verkeersregel houdt in dat niet meer alle wegen op de route van de koning worden afgesloten maar alleen kruisingen en wegdelen waar hij daadwerkelijk met een motorescorte passeert. 

Volledig scherm
© AFP
  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.