Theresa May stelt stemming over brexit uit: morgen werkontbijt met Rutte

VideoDe Britse premier Theresa May stelt de voor morgen geplande stemming over het brexitakkoord in het Lagerhuis op het laatste moment uit. Het is niet duidelijk wanneer de stemming wel plaatsvindt. May schuift morgenochtend bij premier Rutte aan voor een werkontbijt in Den Haag.

May en de leiders van de Europese Unie zetten eind vorige maand hun handtekeningen onder het brexitakkoord. Maar om wettelijk geldig te worden, moet ook het Britse parlement ermee akkoord gaan. Dat zou morgen vrijwel zeker mislukken; zelfs binnen haar eigen Conservatieve partij hadden veel politici weinig goeds over het akkoord te zeggen.

Daarom gunt May zichzelf wat extra tijd, meldde ze vanmiddag onder luid hoongelach in het parlement. Ze wil komende week nog eens in gesprek met de EU-leiders. Op die manier hoopt ze het grootste bezwaar weg te nemen van de tegenstanders van de deal. Dat gaat over de relatie tussen de Europese republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Aparte status

Dat laatste land zou na de brexit een aparte status krijgen om te voorkomen dat er een feitelijke grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland ontstaat. Voor Noord-Ierland zou later iets geregeld worden, waar behalve de inwoners ook Londen, Dublin en Brussel mee kunnen leven.

Critici van de deal van May vinden dat bewoordingen uit de overeenkomst Groot-Brittannië feitelijk voor onbepaalde tijd in de greep van de EU houden. Londen zou dan niets meer te vertellen hebben over het beëindigen van de speciale status van Noord-Ierland. De Ierse kwestie wordt hier uitgebreider uitgelegd.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
De Britse premier Theresa May. © EPA

Definitief

May beloofde vanmiddag dat ze met de rest van Europa gaat praten over dit onderwerp, hopend dat de EU garandeert dat de Noord-Ierse kwestie niet eindeloos voortwoekert. Maar wat de Britse premier ook zegt, aan de gesloten deal verandert waarschijnlijk helemaal niets. EU-kopstukken lieten de afgelopen weken immers meermaals weten dat de gesloten deal definitief is.

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte vanavond bekend dat May morgen bij minister-president Rutte op bezoek komt. Ze schuift dan aan voor een werkontbijt op het Catshuis, waar ze volgens haar woordvoerders ‘de zorgen die het Britse parlement heeft geuit’ zal bespreken. Medewerkers van May lieten vanavond weten dat ze na haar bezoek aan Nederland doorgaat naar Berlijn, om te overleggen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, benadrukte overigens vanmiddag nog dat er zeker geen ‘heronderhandeling’ komt. Maar de Europese leiders gaan tijdens een top donderdag volgens hem wel kijken of ze ertoe kunnen bijdragen dat het Britse parlement het akkoord goedkeurt.

21 januari

De stemming over het akkoord in het Lagerhuis moet uiterlijk 21 januari plaatsvinden. De oppositie waarschuwde May vanmiddag dat ze vooral niet met hetzelfde akkoord terug moet komen. De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn eiste haar aftreden als ze de overeenkomst niet geheel anders kan sluiten.

De EU buigt zich donderdag trouwens ook over een ‘no-deal’-scenario. Dat is het vertrek in maart van de Britten uit de Europese Unie zonder dat daar iets over is vastgelegd of afgesproken. Groot-Brittannië kan overigens ook nog volledig van de brexit afzien - althans, daar heeft het land geen toestemming voor nodig van de andere 27 EU-lidstaten.

Lees ook: Harde, zachte of geen brexit: de ‘British exit’ in acht vragen en antwoorden.

  1. Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedonker vliegtuig

    Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedon­ker vliegtuig

    Een jonge vrouw heeft een nacht opgesloten gezeten in een verlaten vliegtuig op de Canadese luchthaven Toronto Pearson International Airport. Tiffani Adams was in slaap gevallen tijdens een korte vlucht van Québec naar Toronto, maar na de landing zag het personeel aan boord haar over het hoofd. Vervolgens werd het toestel van luchtvaartmaatschappij Air Canada op slot gedraaid, waarna het vliegtuig veranderde in een ijskoude, donkere plek waaruit het lastig ontsnappen bleek.