Museumbezoekers op het balkon van museum Tate Modern in het hartje van Londen.
Volledig scherm
Museumbezoekers op het balkon van museum Tate Modern in het hartje van Londen. © REUTERS

Tiener die 6-jarige van balkon Londens museum gooide bekent moordpoging

Een 18-jarige verdachte heeft voor de rechter in Londen bekend dat hij in museum Tate Modern een 6-jarig jongetje van een balkon naar beneden heeft gegooid. De krant Daily Mail suggereerde dat hij voor psychische problemen werd behandeld. Nu hij de moordpoging heeft toegegeven, wordt hij waarschijnlijk in februari veroordeeld. 

Verdachte Jonty Bravery.
Volledig scherm
Verdachte Jonty Bravery. © AFP

Het jongetje stond op de tiende verdieping van het kunstmuseum. Verdachte Jonty Bravery was destijds 17 jaar, maar wordt als volwassene berecht. Over zijn motief is niets bekend. Eerder is gemeld dat hij een agent verteld zou hebben dat hij iemand iets wilde aandoen om op tv te komen.

Volgens ooggetuige Nancy Barnfield hield de verdachte zich enige tijd op bij het uitkijkplatform van het museum. Hij gedroeg zich vreemd en volgde ook enige tijd de zoontjes van de vrouw. ,,Hij stond daar maar met de handen op zijn rug mensen te bekijken. Toen raakte hij uit mijn zicht en hoorde ik een klap en een schreeuw.’’

Ongekende tragedie

De verdachte heeft bekend zijn slachtoffer van het uitkijkplatform te hebben gegooid.
Volledig scherm
De verdachte heeft bekend zijn slachtoffer van het uitkijkplatform te hebben gegooid. © REUTERS

Museumbezoekers die het jongetje zagen vallen, spraken van een ‘ongekende tragedie’. Een ooggetuige vertelde Mirror Online dat ze schrok toen ze een enorme klap hoorde. ,,Ik was op de vijfde etage toen ik opschrok van een hard geluid. Op datzelfde moment hoorde ik een vrouw schreeuwen: dat is mijn zoon.” 

Het jonge slachtoffer viel 30 meter naar beneden op een lager gelegen dakconstructie en is nog steeds in zorgelijke toestand en nauwelijks hersteld van hersenbloedingen, gebroken ledematen en een gebroken ruggengraat. De vraag is of het kereltje helemaal herstelt.

Moeizaam herstel

Het Franse jongetje lag maandenlang op de Intensive Care en kan nog steeds niet praten of bewegen, op het maken van enkele gebaren na. Ook eten lukt niet. Er is voor zijn moeizame herstel via een inzamelingsactie op internet al meer dan 150.000 euro bijeengebracht.

Volgens de ouders van het ventje ligt hij, na uit het ziekenhuis te zijn ontslagen, op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”

Ambulance en politiewagens voor het Tate Modern na de val van het jongetje.
Volledig scherm
Ambulance en politiewagens voor het Tate Modern na de val van het jongetje. © AP
 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.