De Brusselse Politie heeft tientallen mensen gearresteerd bij de extreemrechtse ‘Mars op Brussel’. De betoging was door de burgemeester verboden.
Volledig scherm
De Brusselse Politie heeft tientallen mensen gearresteerd bij de extreemrechtse ‘Mars op Brussel’. De betoging was door de burgemeester verboden. © BELGA

Tientallen arrestaties bij verboden extreemrechtse betoging Brussel

De Belgische politie heeft in Brussel de extreemrechtse ‘Mars op Brussel’ gestopt door preventief tussen de veertig en vijftig betogers te arresteren. De meesten zijn opgepakt bij stations en bij het Spanjeplein in het centrum waar de ‘mars’ had moeten beginnen. Volgens de politie bleken veel arrestanten bekend door eerdere gewelddadige vergrijpen en zouden ze uit zijn geweest op rellen.

Burgemeester Philippe Close had de betoging uitdrukkelijk verboden, maar in sociale media werd opgeroepen toch te komen demonstreren. De betogers demonstreerden onder meer tegen de uitsluiting van het rechts-nationalistische Vlaams Belang bij de vorming van een Vlaamse regioregering, meldden Belgische media. Voorzitter Tom Van Grieken van het Vlaams Belang beklemtoonde dat zijn partij niets met deze beraamde manifestatie te maken heeft. De organisatoren zouden banden hebben met de ultrarechtse groepering ‘Bloed Bodem, Eer en Trouw’. ,,Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden nodig”, zei Van Grieken tegen VTM Nieuws.

Volgens de laatste berichten zijn er inmiddels 43 mensen gearresteerd. In de buurt van het station Brussel-Centraal pakte de politie 37 mensen op. De agenten hadden hen eerst duidelijk gemaakt dat de mars verboden was. ,,Toch wilden ze niet vertrekken”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. ,,Ze waren op weg naar het Spanjeplein (waar de betoging zou plaatsvinden, red.). Na controles bleek dat velen bekend stonden voor rebellie, geweld, discriminatie, enzovoort.”

‘Racistische bijeenkomst’

Enkele buurtbewoners wilden mensen die op zondag naar Brussel wilden reizen, waarschuwen. Dat deden ze door een aantal affiches op te hangen waarop de volgende boodschap te lezen was: ,,Racistische bijeenkomst in het stadscentrum, nu zondag 15 september vanaf 13.00 uur. Risico op geweld. Wees voorzichtig.” 

Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© BELGA
 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.