‘Tientallen doden na luchtaanval op gevangenis Jemen onder leiding van Saoedi-Arabië’
Bij een door Saoedi-Arabië geleide coalitieluchtaanval op een detentiecentrum in Jemen, dat wordt gerund door de Houthi-rebellen, zijn vrijdag minstens zeventig gevangenen omgekomen. Tientallen gedetineerden raakten gewond, zei een rebellenminister.
Het bloedbad vond plaats in Saada, een bolwerk van de rebellenbeweging Houthi. Taha al-Motawakel, minister van Volksgezondheid van de Houthi-regering die het noorden van het land controleert, vertelde persbureau AP in de hoofdstad Sanaa dat zeventig gevangenen werden gedood maar dat hij verwacht dat het aantal de komende uren zal stijgen, aangezien veel gewonden er ernstig aan toe zijn.
Uren na de luchtaanval waren reddingswerkers nog steeds bezig lichamen uit het puin te halen. De hoop op het vinden van overlevenden vervaagde, zegt Midden-Oosten-correspondent voor de BBC, Anna Foster. Door Houthi gerunde televisie toonde beelden van mannen die met hun handen puin aan het ruimen waren en van gewonden in een plaatselijk ziekenhuis. Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) liggen in één ziekenhuis al meer dan tweehonderd gewonden. ,,Van wat ik hoor van mijn collega in Saada, bevinden zich nog veel lichamen op de plaats van de luchtaanval en zijn er veel vermisten”, zegt hoofd Ahmed Mahat van de AzG-missie in Jemen. ,,Het is onmogelijk te weten hoeveel mensen zijn gedood. Het lijkt een afschuwelijke daad van geweld te zijn geweest.”
De organisatie Save the Children zei eerder dat er meer dan zestig mensen werden gedood in Saada en dat het gaat om een gevangenis met gedetineerde migranten. ,,Die zijn op zoek naar een beter leven voor zichzelf en hun families, Jemenitische burgers die bij tientallen gewond raken, is een beeld waarvan we nooit hadden verwacht ermee wakker te worden in Jemen”, zegt directeur Gillian Moyes van de internationale ontwikkelingsorganisatie in Jemen.
De door Saoedi-Arabië geleide coalitie heeft de luchtaanval op het detentiecentrum niet bevestigd. Ze trof regelmatig civiele locaties tijdens de oorlog, die al acht jaar duurt. Het is onduidelijk of het detentiecentrum het beoogde doelwit was.
Telecommunicatiecentrum
Eerder vrijdag trof een Saoedische luchtaanval in de havenstad Hodeida - later bevestigd door satellietfoto’s geanalyseerd door persbureau AP - een telecommunicatiecentrum dat de sleutel is tot Jemens verbinding met internet. Luchtaanvallen troffen ook doelen nabij Sanaa, dat sinds eind 2014 door de Houthi’s wordt vastgehouden. Volgens Save the Children kwamen bij eerstgenoemde luchtaanval minstens drie kinderen om het leven die op een voetbalveld speelden. Door het persbureau geanalyseerde satellietfoto’s kwamen overeen met foto’s die op sociale media werden gedeeld van het verwoeste telecommunicatiegebouw.
De door Saoedi-Arabië geleide coalitie erkende dat ze ‘nauwkeurige luchtaanvallen uitvoerde om de capaciteiten van de militie te vernietigen’ rond de haven van Hodeida. Het bevestigde niet meteen dat er een telecommunicatiedoelwit was geraakt, zoals NetBlocks beschreef, maar noemde Hodeida ‘een centrum voor piraterij en Iraanse wapensmokkel om de Houthi’s te steunen.’
Het luchtoffensief komt na de claim van de door Iran gesteunde Houthi’s achter de drone- en raketaanval te zitten eerder deze week op Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het betekende een grote escalatie van de burgeroorlog in Jemen, waar de door Saoedi-Arabië geleide coalitie gesteund door de VAE sinds 2015 de rebellen bestrijdt.
Iran ontkent de Houthi’s te bewapenen, hoewel VN-experts, onafhankelijke analisten en westerse landen wijzen op bewijs dat Teherans link met de wapens aantoont.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vrede in Jemen nog ver weg na zeven jaar oorlog
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Organisatie VN-klimaatconferentie 2025 in Braziliaans Amazonegebied, aldus president Lula da Silva
De president van Brazilië heeft vrijdag aangekondigd dat de Verenigde Naties zijn land hebben uitgekozen om de VN-conferentie over klimaatverandering in 2025 te organiseren. De VN hebben die beslissing overigens nog niet publiekelijk bevestigd. -
PREMIUM2
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM3
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
In auto achtergelaten baby sterft aan oververhitting terwijl ouders in de kerk zitten
-
-
-
Aantal mensen op rand van hongersnood blijft snel stijgen
Het aantal mensen dat op de rand van acute hongersnood balanceert is dit jaar snel gestegen. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) gaat het intussen om 45 miljoen mensen in 43 landen. De stijging komt grotendeels op het conto van Afghanistan. Uit een evaluatie van de voedselzekerheid bleek onlangs dat daar nog eens drie miljoen méér mensen door hongersnood worden bedreigd dan eerder werd gedacht. -
PREMIUMreportage
Droneaanvallen aan orde van de dag in Moskou: ‘Laat gezinnen hier toch wonen en kinderen spelen’
De Russische president Vladimir Poetin is tevreden over de luchtafweer nadat zeker acht drones dinsdagochtend vroeg boven Moskou zijn neergehaald. Maar niet alle Moskovieten zijn overtuigd, wordt duidelijk na gesprekken in de stad. ,,Het kunnen zelfs kinderen zijn geweest die met drones aan het spelen waren.”