Volledig scherm
© Shutterstock

Tot levenslang veroordeelde Amerikaan niet lang genoeg dood voor vrijlating

Een Amerikaan die tot levenslang is veroordeeld, heeft op een originele manier geprobeerd onder zijn straf uit te komen. Een hartstilstand en daaropvolgende reanimatie zijn volgens de rechter echter niet ‘dood’ genoeg om te gaan wandelen. 

Volledig scherm
De slimmigheid van moordenaar Benjamin Schreiber vond bij de rechter geen gehoor. © Politie Iowa

In maart 2015 werd moordenaar Benjamin Schreiber, die levenslang kreeg nadat hij in 1996 de 39-jarige John D. Terry doodsloeg, ernstig ziek. Hij bleek nierstenen te hebben die zo groot waren dat hij ‘intern urineerde’, blijkt uit rechtbankgegevens. Dat bezorgde hem een bloedvergiftiging, waardoor hij het bewustzijn verloor.

Schreiber werd daarom met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daar kreeg hij vijf keer een hartstilstand en werd door artsen even zo vaak met succes gereanimeerd. Weer opgeknapt betoogde Schreiber vorig jaar dat hij vrijgelaten moet worden, omdat hij destijds feitelijk is overleden, schrijft The Washington Post. 

In zijn innovatieve beroepsschrift stelde hij even dood te zijn geweest en daardoor dus levenslang te hebben vastgezeten. De rechter in de Amerikaanse staat Iowa ging daar niet in mee en liet weinig heel van Schreibers ogenschijnlijk slimme redenatie.

,,Of Schreiber is nog in leven, en dan blijft hij vastzitten, of hij is dood, in welk geval deze beroepszaak zinloos is”, concludeerde de rechter. De 66-jarige moordenaar moet daarom vast blijven zitten totdat een gevangenisarts vaststelt dat hij definitief het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild.

  1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

    Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

    Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.