Volledig scherm
© Shutterstock

Tot levenslang veroordeelde Amerikaan niet lang genoeg dood voor vrijlating

Een Amerikaan die tot levenslang is veroordeeld, heeft op een originele manier geprobeerd onder zijn straf uit te komen. Een hartstilstand en daaropvolgende reanimatie zijn volgens de rechter echter niet ‘dood’ genoeg om te gaan wandelen. 

De slimmigheid van moordenaar Benjamin Schreiber vond bij de rechter geen gehoor.
Volledig scherm
De slimmigheid van moordenaar Benjamin Schreiber vond bij de rechter geen gehoor. © Politie Iowa

In maart 2015 werd moordenaar Benjamin Schreiber, die levenslang kreeg nadat hij in 1996 de 39-jarige John D. Terry doodsloeg, ernstig ziek. Hij bleek nierstenen te hebben die zo groot waren dat hij ‘intern urineerde’, blijkt uit rechtbankgegevens. Dat bezorgde hem een bloedvergiftiging, waardoor hij het bewustzijn verloor.

Schreiber werd daarom met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daar kreeg hij vijf keer een hartstilstand en werd door artsen even zo vaak met succes gereanimeerd. Weer opgeknapt betoogde Schreiber vorig jaar dat hij vrijgelaten moet worden, omdat hij destijds feitelijk is overleden, schrijft The Washington Post. 

In zijn innovatieve beroepsschrift stelde hij even dood te zijn geweest en daardoor dus levenslang te hebben vastgezeten. De rechter in de Amerikaanse staat Iowa ging daar niet in mee en liet weinig heel van Schreibers ogenschijnlijk slimme redenatie.

,,Of Schreiber is nog in leven, en dan blijft hij vastzitten, of hij is dood, in welk geval deze beroepszaak zinloos is”, concludeerde de rechter. De 66-jarige moordenaar moet daarom vast blijven zitten totdat een gevangenisarts vaststelt dat hij definitief het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.