President Donald Trump en rechter Brett Kavanaugh
Volledig scherm
President Donald Trump en rechter Brett Kavanaugh © REUTERS

Trump blijft vierkant achter rechter Kavanaugh staan, ook na nieuwe aantijgingen

President Donald Trump wil niets weten van de eis van diverse Democratische presidentskandidaten om rechter Brett Kavanaugh uit zijn functie te ontheffen. Het lid van het Hooggerechtshof wordt in de New York Times opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag tijdens zijn studententijd. ‘Leugens’, zo reageerde Trump.

Kavanaugh werd in oktober vorig jaar beëdigd als rechter van het Hooggerechtshof na diverse emotionele hoorzittingen in de Senaat waarin hij zich verdedigde tegen zeker drie beschuldigingen van seksueel wangedrag tijdens zijn studietijd. De Senaat stemde met een krappe meerderheid uiteindelijk toch in met zijn benoeming.

De New York Times meldt nu dat Kavanaugh opnieuw is geconfronteerd met een aantijging van seksueel geweld tijdens zijn studie aan de Yale University. De aanklacht lijkt op de eerdere beschuldigingen van vrouwelijke studiegenoten. Volgens de Democratische Senator Kamala Harris zou daaruit blijken dat Kavanaugh ‘tegen de Amerikaanse senaat en het Amerikaanse volk heeft gelogen’. Ze tweette: ,,Hij moet worden afgezet.’'

Onder ede gelogen

Senator Elizabeth Warren tweette dat ze de nieuwste onthullingen verontrustend vindt. ,,Net als de man die hem heeft benoemd, moet Kavanaugh worden afgezet.’’ Ook Beto O’Rourke en Julian Castro zijn ervan overtuigd dat Kavanaugh onder ede heeft gelogen en afgezet zou moeten worden. Ze vragen zich af of het ministerie van Justitie de zaak wel goed heeft onderzocht.

Trump, die Kavanaugh tijdens zijn beëdiging al fel verdedigde, deed ook de laatste beschuldigingen af als ‘leugens’. In een tweet zei hij zondag dat Kavanaugh ‘zijn beschuldigers zou moeten aanklagen wegens smaad, anders zou het ministerie van Justitie hem te hulp komen’. Trump voegde eraan toe dat het ‘valse beschuldigingen zonder bewijs’ waren en beweerde dat de vrouwen proberen zijn mening als rechter te beïnvloeden.