Volledig scherm
President Trump. © AFP

Trump gaat op strepen staan om publicatie van complete Mueller-rapport te blokkeren

De Amerikaanse president Trump wil de openbaarmaking van het volledige Mueller-rapport tegenhouden door op zijn presidentiële strepen te gaan staan. Het geschil tussen Trump en de Democraten in het Congres over het vrijgeven van het rapport lijkt daarmee verder te escaleren.

Het Witte Huis zei vandaag dat Trump gebruik maakt van zijn recht om te weigeren het volledige rapport van speciaal onderzoeker Robert Mueller over Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing aan het Congres vrij te geven. De regering verwijst naar het zogenaamde 'executive privilege'. Dit voorrecht beschermt de vertrouwelijkheid van documenten, bijvoorbeeld als de nationale veiligheid in het geding is.

,,De president heeft zijn uitvoerend voorrecht uitgesproken over alle gedagvaarde stukken’’, schreef het ministerie van Justitie vandaag in een brief aan Jerrold Nadler, de voorzitter van het Gerechtelijk Comité van het Huis van Afgevaardigden. ,,Geconfronteerd met het machtsmisbruik van voorzitter Nadler heeft de president geen andere keus dan de bescherming van het privilege in te roepen’’, leest het in een Witte Huis-verklaring.

Minachting

De justitiecommissie van het Huis, waarin de Democraten sinds het begin van het jaar de meerderheid hebben, had van minister van Justitie William Barr de publicatie geëist van het volledige Mueller-rapport, inclusief het onderliggende bewijsmateriaal. Het ministerie van Justitie liet de deadline maandag echter passeren zonder aan de eis voldoen.

De commissie wilde daarom vandaag stemmen over een mogelijke zaak tegen Barr wegens minachting van het parlement, maar of dat gebeurt is momenteel onduidelijk. Commissievoorzitter Nadler was woedend over de actie van het Witte Huis. Hij sprak over een dramatische stap en een duidelijke escalatie. Barr vroeg Trump zelf om een beroep te doen op zijn executive privilege.

  1. Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

    Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloemen­tuin

    Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.