Trump: Harry & Meghan moeten zelf betalen voor hun beveiliging
De Verenigde Staten gaan niet betalen voor de beveiliging van de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan. Dat meldt president Donald Trump op Twitter. Hij reageert daarmee op het nieuws dat dat het stel Canada verruilde voor Amerika.
Trump begint zijn bericht netjes door te stellen dat hij een grote vriend en bewonderaar is van de Britse Koningin en van het Verenigd Koninkrijk. “Er werd gemeld dat Harry en Meghan , die het koninkrijk verlieten, permanent in Canada zouden verblijven. Nu hebben ze Canada verruild voor de Verenigde Staten. De VS zullen echter niet betalen voor hun beveiliging. Dat moeten ze zelf betalen!’’, schrijft de Amerikaanse president.
Amerikaanse media meldden donderdag dat de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan het Canadese Vancouver Island hadden verruild voor Los Angeles aan de westkust van de Verenigde Staten. Dit vlak voor het sluiten van de grens tussen beide landen vanwege het coronavirus.
Harry en Meghan reageerden vanavond vrij snel op de tweet van Trump. “De hertog en hertogin van Sussex hebben geen plannen om de Amerikaanse regering om geld voor beveiliging te vragen. Er zijn privé-gefinancierde beveiligingsregelingen getroffen”, verklaarde een woordvoerder tegenover persbureau Reuters.
1,9 miljoen euro
De kosten die nodig zijn om de veiligheid van het paar te garanderen, worden geschat op zo’n 1,9 miljoen euro per jaar. De Canadese premier Justin Trudeau verzekerde het Britse koningshuis ervan dat Canada die kosten op zich zou nemen maar dat veroorzaakte een golf van verontwaardiging op sociale media. De algemene strekking: we vinden het prima als ze hier wonen, maar wij gaan er niet voor betalen! Eind januari tekenden ruim 80.000 Canadezen een petitie tegen het betalen van beveiliging voor het stel. De handtekeningen werden aangeboden aan Trudeau.
Uit onderzoek van Nanos op verzoek van televisiezender CTV bleek begin februari dat zo’n 77 procent van de Canadezen vindt dat de belastingbetaler niet hoeft op te draaien voor de veiligheid van de Britse prins en zijn echtgenote. De Canadezen willen vooral niet betalen omdat Harry en Meghan niet in Canada zijn als vertegenwoordigers van de Britse koningin. Koningin Elisabeth II is het officiële staatshoofd van Canada.
Breder netwerk
Of de beveiligingskosten een rol speelden bij de verhuizing naar de Verenigde Staten is niet bekend. Een bron verklaarde tegenover de showsite Page Six dat de verhuizing al wel gepland was, maar in een stroomversnelling kwam door de plannen van de Canadese premier Justin Trudeau voor het sluiten van de grens vanwege het coronavirus.
,,Deze verhuizing stond al een tijdje op de agenda. Canada was een prima tussenoplossing maar dat was niet de plek waar ze wilden blijven. In Los Angeles hebben ze een breder netwerk, zowel privé als zakelijk. Daarbij is Meghan er opgegroeid en wilde ze graag naar huis’’, zo citeert Page Six. ,,Ze hebben online naar huizen gezocht en starten binnenkort met sollicitaties voor hun beveiligingsteam. Meghan wil graag vanuit huis kunnen werken en wil ook hun vrienden thuis kunnen ontvangen.’’ Een bijkomende reden voor het vertrek naar Californië is dat ze het paar zo dichter bij Meghans moeder en Archies oma Doria Ragland woont.
De verhuizing volgde op het verse nieuws dat Meghan haar eerste baantje had bemachtigd sinds het paar besloot een stap terug te doen in de Britse koninklijke familie. Ze gaat een Disney-documentaire inspreken over olifanten.
Koninklijke titels
Harry en Meghan, die in mei 2018 trouwden op Windsor Castle, verrasten de wereld in januari met hun aankondiging dat ze afscheid namen van de koninklijke titels, geen officiële taken meer zouden vervullen namens het Britse koninklijk huis en financiële zelfstandigheid wilden bewerkstelligen. Vanaf 1 april maakt het paar geen gebruik meer van de aanspreektitel zijne/hare koninklijke hoogheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe Franse minister meteen beschuldigd van verkrachting
In Frankrijk is voor de derde keer in korte tijd een vooraanstaande politicus in opspraak geraakt wegens (seksueel) geweld. Dit weekend lag Damien Abad onder vuur. Hij is de kersverse minister voor Solidariteit en Gehandicapten, afgelopen vrijdag benoemd. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
FBI: ‘Moordaanslag op oud-president George W. Bush verijdeld’
De Amerikaanse oud-president George W. Bush is ontsnapt aan een moordaanslag. Het terreurcomplot van een groep Irakezen om de voormalige president te vermoorden als wraak voor de oorlog in Irak werd eerder dit jaar ontdekt. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
Franse minister weigert af te treden na verkrachtingsaanklachten
De nieuwe Franse minister voor onder anderen gehandicapten weigert af te treden nadat twee vrouwen hem hadden beschuldigd van verkrachting. Damien Abad ontkent de aantijgingen die in het weekend aan het licht waren gekomen. ,,Moet een onschuldige man aftreden? Ik denk van niet.” -
Extreme temperaturen in Europa: tot 43 graden in Spanje, ook bloedheet in Frankrijk
Het zuiden van Spanje kreunt onder zinderende hitte met temperaturen rond de 43 graden. Het is extreem warm voor de tijd van het jaar, ook in andere delen van Europa. -
Albanese twee dagen na verkiezingen Australië al beëdigd als premier
Anthony Albanese is maandag al beëdigd als de nieuwe premier van Australië. Dat gebeurde slechts twee dagen na de verkiezingen en nog voordat de definitieve uitslag bekend is. Zo is het bijvoorbeeld nog niet zeker of de 59-jarige Labor-leider kan rekenen op een absolute meerderheid.