Trump kondigt nieuwe sancties aan tegen Noord-Korea
De Verenigde Staten kondigen nieuwe grootschalige sancties aan tegen Noord-Korea. Daarmee wordt de druk op Pyongyang verhoogd, terwijl Zuid-Korea zich voorbereidt op nieuwe gesprekken met het buurland.
De strengere sancties van president Trump kunnen de in gang gezette toenadering tussen de Noord Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in mogelijk in gevaar brengen.
Een hoge Amerikaanse overheidsfunctionaris, die anoniem wil blijven, bevestigde tegen persbureau Reuters dat de nieuwe straffen 'het grootste pakket nieuwe sancties tegen het Noord-Koreaanse regime zullen vormen.' De bron gaf geen verdere details.
Twee weken geleden hintte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence al op strengere sancties, voorafgaand aan zijn bezoek aan de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.
Verzoening
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei eerder dat hij het 'warme klimaat van verzoening en dialoog' met Zuid-Korea wil bevorderen. Aanleiding voor de uitspraak was de positieve uitkomst van het bezoek van een hoge delegatie Noord-Koreanen aan de Olympische Winterspelen. De jongere zus van de Noord-Koreaanse leider was aanwezig bij de opening van de Olympische Spelen.
De nieuwe Amerikaanse sancties zullen worden aangekondigd terwijl Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president, een bezoek brengt aan Zuid-Korea. Daar woont ze een diner met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bij. Ze is ook aanwezig bij de sluitingsceremonie van de Winterspelen.
Kim Jong-chul
Naast Ivanka Trump komt dit weekend ook de Noord-Koreaanse functionaris Kim Jong-chul naar Zuid-Korea. Over zijn bezoek ontstond commotie, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor het tot zinken brengen van een Zuid-Koreaans marineschip in 2010. Bij het incident kwamen 46 matrozen om het leven. Noord-Korea ontkent bij het incident betrokken te zijn.
Jong-chul bekleedt een hoge functie binnen het departement dat gaat over de betrekkingen tussen het noorden en het zuiden. Een Amerikaanse regeringswoordvoerder zegt dat er geen officiële ontmoeting gepland staat tussen de afgevaardigden van de Verenigde Staten en Noord-Korea.
Vandaag verklaarde Zuid-Korea dat het geen bezwaar heeft tegen de komst van Kim Jong-chul. ,,Onder de huidige omstandigheden hebben we besloten om ons te concentreren op de vraag of we vrede en een betere verstandhouding tussen de twee Korea's kunnen bereiken. We kijken niet naar het verleden", aldus een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie.
De juiste persoon
Volgens een Zuid-Koreaanse politicus is Kim Jong-chul 'de juiste persoon' voor gesprekken tussen noord en zuid. ,,Kim Jong-chul wordt gezien als de man die de militaire spanningen kan verminderen. Ook kan hij helpen om de banden te verbeteren en een bijdrage te leveren aan denuclearisatie", aldus Kang Seok-ho.
Kim Jong-chul staat in Zuid-Korea en de VS op de zwarte lijst vanwege zijn verleden als hoofd van de militaire inlichtingendienst en zijn steun aan het Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma.
Eind vorig jaar voerde Noord-Korea tientallen raketlanceringen uit, waarbij ook een nieuwe raket werd getest. Na de rakettest kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een spoedzitting bijeen. De zitting vond plaats op verzoek van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. De langeafstandsraket kwam zo'n 1.000 kilometer verderop in de Japanse zee terecht. Een week na de test begonnen de VS en Zuid-Korea aan hun grootste luchtmachtoefening ooit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kerkschutter Californië had ‘politiek motief’, pastoor sloeg schutter met stoel
De man die gisteren in een kerk in Laguna Woods, vlakbij Los Angeles, een Taiwanees persoon doodschoot en verschillende andere Taiwanezen verwondde, is geïdentificeerd als de 68-jarige David Chou uit Las Vegas. De man wordt verdacht van moord en vijf moordpogingen. Chou had een ‘politiek motief’ om tot zijn daad te komen. -
PREMIUMUitleg
Waarom China tegen beter weten in vasthoudt aan zijn draconische zero-Covidbeleid
Terwijl de hele wereld leert leven met het coronavirus, voert China nog altijd een beleid van nul besmettingen. Ondanks de schade die het toebrengt aan de economie. Ideologie lijkt in China voor ratio te gaan. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Vrijwilliger Aleksej in Kiev: ‘Vluchten? Dat kan je niet maken in land met leuze ‘Glorie aan Oekraïne”
Correspondent Jan Hunin is naar Kiev gereisd. In de hoofdstad onder vuur gaat hij op zoek naar verhalen van gewone mensen. Geleid door wat hij onderweg ziet. Dit is het relaas van zijn eerste verkenning gisteren en zijn ontmoeting met Aleksej (35) een socioloog die bij een gewapende militie wil, maar niet eens legerdienst heeft gedaan. “We will win.” -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
Biden zet oorlogswet in om groot tekort aan babymelkpoeder op te lossen
De Amerikaanse president Joe Biden zet een oorlogswet in en opent een ‘luchtbrug’ om het tekort aan babyvoeding in de VS aan te pakken. De Amerikaanse regering laat melkpoeder meevliegen op commerciële vliegtuigen die door het leger zijn ingehuurd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. -
rechtszaak
Emotionele getuigenissen bandleden over aanslag Bataclan: ‘Ik voelde de dood naderen’
Twee leden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal hebben vandaag bij de rechtbank in Parijs emotionele getuigenissen afgelegd over de terreuraanslag in Bataclan, op 13 november 2015. Frontman Jesse Hughes vertelde dat hij meteen wist dat het foute boel was, toen hij schoten hoorde tijdens hun optreden in de concertzaal. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.