Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump (links) wordt verwelkomd door de Japanse premier Shinzo Abe, voordat de twee een rondje golf zullen spelen. Trump verblijft sinds zaterdag voor een vierdaags bezoek in Japan. © AP

Trump niet bezorgd om rakettesten Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump maakt zich geen zorgen om de raketlanceringen die Noord-Korea recent uitvoerde. ,,Noord-Korea heeft een paar kleine wapens afgevuurd, wat een aantal van mijn mensen en anderen nogal dwars zat, maar mij niet’’, twitterde Trump zondagochtend vroeg vanuit Japan, waar hij een bezoek brengt aan de Japanse premier Shinzo Abe.

Die boodschap lijkt tegengesteld aan de opvatting van zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Die zei zaterdag tegen verslaggevers dat de Noord-Koreaanse rakettesten een schending zijn van resoluties van de VN Veiligheidsraad. Ook Japan vindt dat.

Desalniettemin zegt Trump ,,het vertrouwen te hebben’’ dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ,,zijn belofte aan mij houdt’’. De president voegde daaraan toe dat hij moest lachen toen Kim zijn Democratische rivaal en oud-vicepresident Joe Biden uitmaakte voor iemand met een laag IQ ,,en erger’’. 

Kort nadat hij zijn tweets de wereld in had gestuurd, vertrok Trump voor zijn ontmoeting met Abe. Op de Mobara Country Club, ten zuiden van Tokio, speelden de twee een partijtje golf. Daarna bezochten ze een wedstrijd sumoworstelen. Later zullen Trump en Abe handelsbesprekingen voeren.

Volledig scherm
Trump en Abe tijdens hun partijtje golf op de Mobara Country Club in Chiba, ten zuiden van Tokio. © AFP