Trump onder vuur na salueren Noord-Koreaanse generaal

VIDEOTijdens zijn ontmoeting met Kim Jong-un eerder deze week salueerde Donald Trump de Noord-Koreaanse generaal No Kwang Chol. Het levert hem een storm van kritiek op.

In een door Noord-Korea vrijgegeven video is te zien hoe Trump afgelopen dinsdag zijn hand uitstak naar de generaal. Die beantwoordde die toenadering met een saluut, waarop Trump besloot om ook te salueren. Direct erna schudden de twee mannen elkaar de hand.

Met name legerexperts zijn geschokt door de geste van de Amerikaanse president. Een saluut is volgens militair protocol namelijk een teken van respect en wederzijdse bewondering. Een signaal van de Amerikaanse president richting Noord-Korea dus, dat op z'n zachtst gezegd wat ongemakkelijk is gezien het huidige Noord-Koreaanse regime.

Fout

,,Het is totaal ongepast voor de baas van onze strijdkrachten om het leger van een tegenstander te salueren, zeker als die verantwoordelijk is voor een regime van terreur, moord en gruweldaden jegens zijn eigen volk", aldus de inmiddels gepensioneerde Amerikaanse generaal-majoor Paul Eaton tegen persbureau AP.

James Stavridis, een gepensioneerde marineadmiraal die voor de NAVO werkte, vertelt op zijn beurt: ,,Ik heb een Amerikaanse president nog nooit een officier van een ander leger zien salueren, laat staan een leger dat zich gedraagt als een wrede handhaver van slavernij en vreselijke gevangenenkampen in een goelag aan de overkant van hun land. Dit was een fout."

Quote

Het is totaal ongepast voor de baas van onze strijd­krach­ten om het leger van een tegenstan­der te salueren

Paul Eaton, gepensioneerd generaal-majoor

Beleefd

Trump zelf is zich van geen kwaad bewust. Tijdens een persconferentie in het Witte Huis stelde woordvoerder Sarah Sanders dat Trump gewoon beleefd wilde zijn.

Kijk hier hoe de Noord-Koreanen de top op tv zagen:

Volledig scherm
Trump salueert, hier op archiefbeeld van begin juni. De geste levert hem een storm van kritiek op. © AFP