Volledig scherm
© REUTERS

Trump opnieuw gedagvaard voor belastingaangiften van afgelopen acht jaar

Al sinds hij president van Amerika is, weigert Donald Trump zijn belastingaangiften openbaar te maken. Maar daar legt niet iedereen zich bij neer. Eerder werd hij al gedagvaard om zijn aangiften bij Deutsche Bank en Capital One Financial Corp vrij te geven. Nu heeft ook de openbaar aanklager in Manhattan het boekhoudkantoor van Trump gedagvaard. 

Dat berichten verschillende Amerikaanse media, na een bericht van The New York Times. Cyrus Vance, de Amerikaanse officier van justitie van het district Manhattan (New York), zou een dagvaarding hebben verstuurd naar Mazars USA. In het document oppert Vance dat de belastingaangiften - heden tot en met 2011 - van de Amerikaanse president vrijgegeven dienen te worden.

Vance leidt een strafonderzoek naar de rol van de Amerikaanse president en zijn familie bij het betalen van zwijggeld tijdens de verkiezingscampagne. Onder meer pornoactrice Stormy Daniels zou geld hebben ontvangen om te zwijgen over haar affaire met Trump. De advocaat en ‘fixer’ van de president, Michael Cohen, pleitte vorig jaar nog schuldig voor het betalen van 130.000 dollar aan Daniels. Het gerecht onderzoekt nu of dit zwijggeld werd geboekt als een uitgave die fiscaal aftrekbaar was.

Aanvechten

Ook de Democraten vragen al jaren om vrijgave van de belastingaangiftes van Trump, zoals elke andere president voor hem deed. Ook zij dienden een dagvaarding in, maar die wordt door Trump aangevochten voor een federale rechtbank. Om tijd te winnen tot de volgende presidentsverkiezingen, zeggen critici.

,,Wij zullen voldoen aan onze wettelijke verplichtingen”, liet het boekhoudkantoor van Trump alvast weten in een reactie.