Trump slist tijdens speech: spraakgebrek of een kunstgebit?

De speech die Donald Trump gisteravond gaf, zorgde niet alleen voor ophef vanwege de inhoud. Zijn slissende uitspraak was voer voor speculatie onder tandartsen. Heeft Trump een spraakgebrek, of  is er iets anders aan de hand?

’God bless the United Shtateshh, thank you very muchshh’, klonk het aan het einde van Trumps speech over Jeruzalem. Zijn versprekingen leidden tot talloze berichten op sociale media van mensen die zich afvroegen wat er mis is met de Amerikaanse president. Heeft Trump een spraakgebrek? Is hij aan de drugs? Woordvoerder van het Witte Huis, Raj Shah, weigerde er dieper op in te gaan. ,,Hij had gewoon een droge mond”, was de eenvoudige uitleg die hij eraan gaf.

Los kunstgebit

Quote

Waarschijn­lijk is het een kwestie van meer Kukident smeren

Logopedist Coen Winkelman denkt dat er wat anders aan de hand is. Hij vermoedt dat Trump een kunstgebit heeft waar wat mee mis is. ,,Het klinkt als een Kukidentprobleem", stelt hij. ,,Waarschijnlijk zit er iets los, want je ziet aan zijn motoriek dat hij moeite doet om iets binnen te houden. Zijn lipbewegingen zijn symmetrisch, dus ik denk niet dat er iets neurologisch aan de hand is."

Wel valt hem een donkere plek op: ,,Ik zie aan zijn rechterzijde een donkere plek, die ik niet verwacht bij een kunstgebit. Zit daar een gat? Misschien is hij wel in afwachting van een implantaat." Dat het juist misging bij woorden als 'bless' en 'States' vindt hij niet verwonderlijk: ,,Dat zijn klanken waarbij je je tong tegen je tanden drukt. Die zijn lastig als er iets loszit."

Op naar de tandarts dus, voor Trump? Winkelman: ,,Ik denk dat hij daar al loopt. Waarschijnlijk is het een kwestie van meer Kukident smeren."

Volledig scherm
Trump tijdens zijn speech. © REUTERS

Slappe uitspraak

Logopedist en stemcoach Irene Muñoz Chandia stoort zich al langer aan de uitspraak van Trump. ,,Hij heeft nooit een goede articulatie. Het lijkt erop dat hij een slappe mondmotoriek heeft, waardoor zijn uitspraak nooit pittig is." De pokerface van Trump helpt daar ook niet bij. Muñoz Chandia: ,,Trump is non-verbaal heel slecht, hij heeft geen gezichtsuitdrukkingen. Daardoor komt de nadruk extra op zijn mond en zijn uitspraak te liggen."

Als stemtrainer heeft de logopedist nog wel wat tips voor Trump. ,,Hij kan oefeningen doen om zijn mond- en tongspieren sterker te maken. Hij zou zeker ook aan zijn non-verbale communicatie moeten werken. Intonatie, mimiek, spreektempo en articulatie zijn hier bijvoorbeeld onderdeel van. Obama was juist een meester in het aanpassen van non-verbale communicatie ter ondersteuning van zijn mondelinge boodschap. Daarom vinden mensen Obama zo'n inspirerende spreker. Trump kan daar wel wat van leren."

Het satirische programma The Daily Show wijdde gisteravond een item aan de spraak van Trump:

Erkenning

Trump erkende gisteravond tijdens zijn speech Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Dat leidde direct tot heftige reacties en angst voor onrust en aanslagen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft direct het reisadvies aangepast voor Israël en de Palestijnse gebieden.