President Recep Tayyip Erdogan.
Volledig scherm
President Recep Tayyip Erdogan. © EPA

Turkije dreigt 3,6 miljoen vluchtelingen naar Europa te sturen

Als de EU zijn kritiek op de Turkse operatie in Syrië niet inslikt, maar bestempelt als een bezetting, dan dreigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan miljoenen Syrische vluchtelingen, die nu in zijn land verblijven, naar Europa te sturen. 

In Turkije leven naar schatting 3,6 miljoen Syriërs die zijn gevlucht voor de oorlog in hun land. ,,We zullen de poorten openzetten”, dreigt Erdogan. Hij wijst erop dat de operatie in het grensgebied erop is gericht een veilige zone te creëren waar de Syrische vluchtelingen die in Turkije verblijven naartoe kunnen. Turkije wil de ‘demografische structuur’ in het gebied herstellen.

President Erdogan deed zijn uitspraken vandaag in een speech voor de AK-partij in Ankara. De EU keurt de operatie van het Turkse leger in Syrië af en wil dat die stopt. Een woordvoerder van de Europese Commissie gaf vandaag aan dat de EU sancties overweegt tegen Ankara. De Nederlandse regering sluit strafmaatregelen ook niet uit. Minister Kaag zegt ‘alle opties’ open te willen houden. Een Kamermeerderheid is voorstander van ‘stevige sancties’.

De Tweede Kamer is unaniem woest over de Turkse inval in Noord-Syrië. In het gebied vochten Koerdische strijders als bondgenoten van het westen tegen terreurgroep Islamitische Staat. Er is onbegrip over het voornemen van Navo-secretaris-generaal Stoltenberg om pas vrijdag met Erdogan te willen praten. ,,Dan heeft Turkije al 72 uur de tijd gehad om het grensgebied plat te bombarderen’’, sprak CDA-kamerlid Martijn van Helvert.

Standpunt EU helder

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bespreken maandag in Luxemburg ‘alle aspecten’ van de crisis in Syrië als gevolg van de Turkse militaire operatie in Syrië. De kwestie komt later in de week ook aan de orde bij de EU-top van regeringsleiders in Brussel.  De 28 lidstaten namen gisterenavond een ‘kristalhelder’ standpunt in, aldus de zegsvrouw.

Dat standpunt komt erop neer dat Turkije onmiddellijk moet stoppen met de actie en dat er alleen een politieke oplossing is voor het conflict in Syrië. De Turkse actie bedreigt bovendien de strijd tegen IS. ,,Die boodschap is duidelijk gehoord in Ankara, denk ik”, aldus de woordvoerster.

Zij voegde eraan toe dat Turkije als kandidaat-lidstaat geacht wordt het Europese buitenlandse beleid niet tegen te werken. Zij zei verder dat de EU-ambassadeurs er al over hebben gesproken en er op verschillende niveaus contacten zijn. De Noorse VN-gezant voor Syrië Geir Pedersen wordt maandag betrokken bij het overleg in Luxemburg.

Koerden naar Malieveld

Koerden in Nederland willen zaterdagmiddag gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Ze willen aandacht voor de Turkse aanvallen in Noord-Syrië. Volgens een woordvoerder van Demned, een organisatie van gemeenschappen uit Koerdistan in Nederland, moet ‘deze ellende worden gestopt’. Volgens hem was de regio juist rustig. ,,De Koerden hebben daar met andere minderheden een democratisch stabiel gebied gerealiseerd. Deze aanval is onnodig en brengt alleen maar ellende.”

De woordvoerder hoopt dat de internationale gemeenschap Turkije tot de orde roept. De organisatie rekent zaterdag op ongeveer duizend mensen die naar het Malieveld komen. ,,Iedereen is boos en verdrietig over wat er gebeurt. Maar de Koerden zijn in de loop der jaren gewend geraakt aan dit soort ellendige situaties. Dat is het erge. De mensen hier proberen goed op de hoogte blijven, en in contact te blijven met hun families daar.”

  1. Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.