Een door een Turkse regeringsbron vrijgegeven foto van een vrouw van wie wordt aangenomen dat het Asma Fawzi Muhammad al-Qubaysi is.
Volledig scherm
Een door een Turkse regeringsbron vrijgegeven foto van een vrouw van wie wordt aangenomen dat het Asma Fawzi Muhammad al-Qubaysi is. © EPA

Turkije: nieuwe arrestaties na ‘nuttige’ info van vrouw Baghdadi over werkwijze IS

Een van de vrouwen van de omgekomen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, die vorig jaar door Turkije werd opgepakt, heeft ‘heel wat informatie’ gegeven over de terroristische organisatie. Dat meldden de Turkse autoriteiten vandaag.

De Turkse president Erdogan maakte gisteren bekend dat Asma Fawzi Muhammad al-Qubaysi in juni 2018 werd gearresteerd bij de Syrische grens. De vrouw zou onder andere hebben verteld hoe IS van binnenuit te werk gaat. Details hierover gaven de Turkse autoriteiten niet. ,,We kunnen bevestigen dat we al veel dingen wisten’’, zei een woordvoerder. ,,Maar we hebben ook nieuwe informatie gekregen die tot nieuwe arrestaties heeft geleid.’’

Al-Baghdadi, die meerdere vrouwen had, kwam vorige maand om bij een operatie van Amerikaanse speciale eenheden in het noorden van Syrië. De Turkse president Erdogan maakte gisteren tevens bekend dat Turkije naast Al-Qubaysi ook een zus en een zwager van de terroristische leider heeft opgepakt.

Opgeblazen

Al-Baghdadi kwam vorige maand om het leven tijdens een Amerikaanse militaire operatie. De IS-leider hield zich schuil in een afgelegen gebouw in de Noord-Syrische provincie Idlib dat werd bestormd door Amerikaanse elitesoldaten. De terrorist rende een tunnel in en blies zichzelf op toen hij op het punt stond gepakt te worden. Daarbij kwamen ook twee jonge kinderen om het leven.

Enkele dagen daarna meldde IS dat Abi Ibrahim Al-Hashemi Al-Qurashi de opvolger van de overleden leider is.

Bekijk hieronder hoe de Amerikaanse president Donald Trump het overlijden van al-Baghdadi bekendmaakte.