Tv-zender draait ban op reclame over huwelijk twee vrouwen na berg kritiek terug

videoDe Amerikaanse zender Hallmark gaat toch een reclame uitzenden waarin twee vrouwen met elkaar trouwen. Eerder weigerde de familiezender het spotje van bruidswinkel Zola, wat het bedrijf op flinke kritiek kwam te staan van Hollywoodsterren en andere televisiekanalen.

De ban volgde op protest van het conservatieve comité One Million Moms, dat een petitie startte om de reclame van de zender te halen. Deze groep voerde eerder ook actie tegen een televisieserie rond The Muppets waarin Kermit en co hun datingleven bespraken en tegen de film Toy Story 4, omdat in één van de scènes in de achtergrond twee moeders te zien zijn die hun kind naar school brengen.

Ellen DeGeneres vroeg Hallmark op Twitter: ‘Is het niet bijna 2020? Wat is hier de gedachte achter? Leg het uit, we horen het graag’. Jongerenkanaal Freeform liet via social media weten:  ‘Dit is wat er gebeurt als je al je energie stopt in mensen uitsluiten, en niet in slimme verhaallijnen. Bel ons Zola, wij vieren de feestdagen met iedereen erbij’.  Ook Netflix liet van zich horen; het bedrijf plaatste foto's van twee series met lesbische stellen erin en noemde die categorie op Twitter: 'Titels met lesbiennes die gewoon gelukkig zijn en daarnaast is het Kerst, kunnen we mensen laten houden van wie ze houden'.

De CEO van Hallmark ging zondagavond door het stof in een statement. Hij gaf daarbij aan dat de zender de verkeerde beslissing had gemaakt door met de commercial te stoppen, en bood zijn excuses aan voor de ‘pijn en teleurstelling’ die dat had veroorzaakt. ‘Als merk willen we op zoek naar meer manieren om inclusief te zijn en de verschillen tussen mensen juist vieren’. 

Still uit de commercial
Volledig scherm
Still uit de commercial © Zola
 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.