Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Twee nonnen zwanger na missie in Afrika: Katholieke kerk start onderzoek

De Katholieke Kerk is een onderzoek gestart naar twee nonnen uit Italië die zwanger zijn geraakt tijdens een missie in Afrika. Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome. 

De twee van oorsprong Afrikaanse vrouwen woonden en werkten in twee afzonderlijke kloosters in de provincies Messina en Ragusa in Sicilië en waren tijdelijk op liefdadigheidsmissie in Afrika. Ondanks hun ‘gelofte van kuisheid’ verwachten ze nu een kindje. Een van de nonnen, een moeder-overste, ontdekte haar zwangerschap zelf. De andere, een 34-jarige vrouw, vernam het volgens persbureau ANSA tijdens een medisch onderzoek dat volgde op buikpijnklachten.

De nonnen staan beide bekend om hun grote inzet maar het is hoogst onzeker of ze hun werk kunnen blijven uitoefenen. ,,Het schandaal veroorzaakt grote beroering’’, verklaarde een kerkelijke bron uit Rome tegenover het persbureau. ,,Het is duidelijk dat de vrouwen een seksuele relatie hebben gehad.’’ Er zou druk op de twee worden uitgeoefend om hun baan op te geven en de Katholieke Kerk te verlaten. 

De vrouwen woonden en werkten in Sicilië maar waren tijdelijk op missie in Afrika.
Volledig scherm
De vrouwen woonden en werkten in Sicilië maar waren tijdelijk op missie in Afrika. © Shutterstock

Moeder-overste

De 34-jarige non zou zich in Palermo voorbereiden op de komst van haar kind en met de gedachte spelen het kloosterleven achter zich te laten. De moeder-overste is al teruggekeerd naar haar thuisland Madagaskar.

Een van de vrouwen zat in het klooster in de provinciehoofdstad Ragusa. Burgemeester Salvatore Riotta vertelde ‘dat het nieuws een schok was, maar dat het beter was stilgehouden’.

Paus Franciscus heeft nog niet gereageerd, maar het schandaal zou beroering veroorzaken tot in Rome.
Volledig scherm
Paus Franciscus heeft nog niet gereageerd, maar het schandaal zou beroering veroorzaken tot in Rome. © Photo News

Seksueel misbruik

Hoe de vrouwen zwanger raakten en met wie ze seksuele relaties hadden, is niet bekend. Begin dit jaar gaf Paus Franciscus wel nog toe dat er in de Katholieke Kerk soms ook seksueel misbruik is bij nonnen. ,,Ik weet dat priesters en ook bisschoppen dat hebben gedaan. En ik geloof dat het nog steeds wordt gedaan’’, antwoordde hij op een vraag wat het Vaticaan tegen het seksueel misbruik van ordezusters wil ondernemen.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.