Volledig scherm
© EPA

Tweede dode bij protesten Hongkong

videoBij de aanhoudende onrust in Hongkong is weer een dode gevallen. Een 70-jarige schoonmaker kreeg tijdens een confrontatie tussen demonstranten en regeringsgezinde betogers een steen tegen zijn hoofd. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Volledig scherm
Demonstranten in Hongkong stichtten onder meer brand in tolhuisjes bij de Cross Harbour tunnel, vlakbij een van de universiteiten van de stad. © EPA

De politie meldt dat de man lunchpauze had toen hij werd geraakt. Gemaskerde betogers zouden ‘hard voorwerpen’ hebben gegooid. Eerder deze maand kwam een 22-jarige student om het leven tijdens protesten in Hongkong. Hij viel een verdieping omlaag in een parkeergarage.

De protesten in de metropool zijn de afgelopen tijd steeds verder geëscaleerd. Demonstranten verwijten de politie hardhandig op te treden. Ze gingen voorheen vooral in avonden en weekenden de straat op, maar leggen nu ook op weekdagen het openbaar leven deels plat. Ook gisteren waren weer wegen geblokkeerd, bleven scholen dicht en was het treinverkeer verstoord.

Kruisbogen en brandbommen

Voor de vierde dag op rij legden demonstranten delen van de stadstaat plat. Veel wegen in Hongkong zijn geblokkeerd met bamboe en met stenen die betogers uit de straat hebben gehaald. Universiteiten zijn bezet en ook het openbaar vervoer ligt voor een groot deel stil. Woensdag werd bekend dat alle scholen in Hongkong donderdag gesloten zouden zijn om veiligheidsredenen.

Demonstranten verschansen zich op de universiteiten. Ze hebben daar primitieve wapens in elkaar geknutseld, zoals katapulten, kruisbogen en brandbommen. Die gebruikten ze donderdag tijdens de confrontaties met de oproerpolitie. Die reageerde zoals gebruikelijk met traangas. Ook werd er geplunderd.

De politie meldt dat agenten in de buurt van een universiteit zijn beschoten met pijlen. De Chinese Universiteit van Hongkong in het gebied New Territories doet volgens de autoriteiten dienst als ‘wapenfabriek en een arsenaal’ van betogers.

Meer democratie

Volledig scherm
© EPA

Het geweld lijkt sinds het begin van de protesten, bijna een half jaar geleden, steeds heviger te worden. Deze week zijn in Hongkong zo’n zestig mensen gewond geraakt, van wie twee ernstig. Eén man werd van dichtbij neergeschoten door een agent en een ander werd in brand gestoken door betogers nadat hij deze zou hebben uitgescholden.

Er zijn berichten dat pro-Chinese knokploegen studenten aftuigen. Ook de politie ligt steeds meer onder vuur. Een student zegt dat het verzet is verhard omdat de politie nu gericht en met scherp op demonstranten zou schieten. De studenten eisen onafhankelijk onderzoek naar buitensporig politiegeweld. Op hun beurt worden ook de studenten steeds gewelddadiger. Een video doet de ronde van een soort middeleeuwse katapult van bamboe en elastieken banden en een helm waarmee projectielen kunnen worden afgeschoten.

Honderdduizenden demonstranten zijn sinds juni de straat op zijn gegaan om te pleiten voor meer democratie in Hongkong. Ze verzetten zich tegen wat zij noemen ‘de Chinese bemoeizucht’. Vooral jongere inwoners van Hongkong demonstreren tegen de eigen regering en tegen de toenemende invloed van China. Daartegenover staan nu ook pro-Beijing betogers.

Broeinest van verzet

Oproepen om te stoppen met het gewapend verzet worden door de studenten genegeerd. ,,Als ze willen dat het geweld stopt, moeten ze naar ons luisteren’', aldus een studente. Vooral de Chinese Universiteit van Hongkong (CUHK) is inmiddels een broeinest van verzet. Wat in september begon als protest tegen een omstreden (en inmiddels ingetrokken) uitleveringswet is nu een heel pakket aan eisen geworden aan de Chinese regering. Die wil meer grip krijgen op de voormalige Britse kroonkolonie met zijn eigen lokale bestuur en onafhankelijke justitie, maar de meeste inwoners van Hongkong willen hun vrijheden behouden. De universiteit CUCK is onderhand veranderd in een vesting waar sommige ingangen zijn dichtgemetseld door studenten. Volgens de politie van Hongkong is de universiteit een wapenfabriek voor primitieve brandbommen die naar agenten worden geschoten.

Het universiteitsbestuur doet vergeefse oproepen aan de actievoerders de machthebbers in Peking niet al te zeer te provoceren. De vrees heerst in de stad dat Chinese ordetroepen een dezer dagen toch de aanval op de universiteiten inzetten om dan maar met harde hand de orde te herstellen. Het absolute spookbeeld is een herhaling van het Tiananmenprotest van dertig jaar geleden toen een studentenprotest in Peking bloedig werd neergeslagen door het leger met honderden doden.

De Chinese regering ontkent dat ze uit is op een harde confrontatie en beschuldigt westerse landen, met name Groot-Brittannië en de VS, ervan de studenten op te stoken. Hongkongs bestuurder Carrie Lam noemde de studenten egoïstisch omdat ze de stad verlammen. De studenten zijn volgens haar ‘de vijand van het volk’.

Bekijk hier alle video's over de demonstraties in Hongkong:

Volledig scherm
Demonstranten werpen wegblokkades op. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Wereldgezondheidsorganisatie verwacht verdere verspreiding coronavirus, zesde dode gemeld

    Wereldge­zond­heids­or­ga­ni­sa­tie verwacht verdere versprei­ding coronavi­rus, zesde dode gemeld

    Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is een verdere verspreiding van het in China ontstane coronavirus onvermijdelijk. ,,De komende dagen zullen ook in andere delen van China besmettingen geregistreerd worden. Aannemelijk is dat dit ook op meerdere plekken buiten China gaat gebeuren”, aldus de organisatie. Vandaag werd bekend dat het dodental als gevolg van het virus is opgelopen naar zes. Het aantal geregistreerde patiënten staat inmiddels op 291.