Uitvinder van gas waarmee spion werd vergiftigd: 'Rusland pleegde de aanslag'

Een van de uitvinders van het zenuwgas waarmee voormalig dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter werden vergiftigd, stelt dat Rusland achter de aanslag zit. Vil Mirzayanov (83) geeft ook aan dat hij schuldig is en spijt heeft. Hij noemt het gas een massavernietigingswapen.

De chemicus is ervan overtuigd dat alleen de Russische regering opdracht kan hebben gegeven voor een moord met een dergelijk dodelijk en geavanceerd gif. ,,Het Kremlin ontkent natuurlijk altijd, zoals alle criminelen, maar dat betekent niets.''

Volgens Mirzayanov is president Vladimir Poetin verantwoordelijk omdat Rusland zijn voorraadje 'novitsjok' - waarvan enkele varianten veel sterker zijn dan het zenuwgas VX - streng bewaakt. En het spul is te gecompliceerd om door een ander dan een door de staat gestuurde agressor als wapen te kunnen worden gebruikt, stelt hij.

Voor altijd verlamd

Volledig scherm
Politieagenten bij de plaats van de zenuwgasaanval © Getty Images

Over de schadelijkheid van de stof praat Mirzayanov in een interview met het Britse Sky News. Mirzayanov geeft aan dat er geen genezing mogelijk is. ,,Er bestaat wel een tegengif, maar je redt daarmee alleen het leven van deze persoon. Hij zal voor de rest van zijn leven verlamd zijn."

Ook mensen die met kleine restjes 'novitsjok', zoals het gas heet, in aanraking zijn gekomen, lopen volgens de uitvinder ernstig gevaar. ,,Ook heel kleine doses zijn schadelijk. De negatieve effecten kunnen zich pas jaren later openbaren, maar zijn levenslang." 
Mirzayanov ontwikkelde het gas in opdracht van Rusland. Twintig jaar geleden onthulde de klokkenluider dit, en vluchtte hij naar Amerika.

Begin maart werden ex-spion Skripal en zijn dochter in het Engelse Salisbury in huis 
vergiftigd. Beiden liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Na de aanslag werden ook 21 voorbijgangers behandeld in een ziekenhuis.

Stellige veroordeling

,,We veroordelen deze aanval met verboden chemische wapens ten stelligste'', aldus de vertrekkende Duitse minister Sigmar Gabriel (Buitenlandse Zaken). ,,Als blijkt dat Rusland erachter zit, zou dat een bijzonder ernstig incident zijn.'' De minister gaf aan dat Duitsland solidair is met de Britse regering.

Ook Frankrijk veroordeelt de aanslag. ,,De poging in Salisbury twee Russische burgers te vermoorden met een militair soort zenuwgas is een totaal onacceptabele aanval'', stelde een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, waarin overigens niet werd gerept over de mogelijke Russische betrokkenheid.

De Amerikaanse president Donald Trump zou tijdens een telefoongesprek met de Britse premier Theresa May zijn steun hebben toegezegd. ,,President Trump zei dat de VS vierkant achter het Verenigd Koninkrijk staan. Hij vindt ook dat de Russische regering ondubbelzinnig moet laten weten hoe dit zenuwgas gebruikt kon worden'', stelde de woordvoerder van May in een verklaring.

Nederland veroordeelt eveneens de zenuwgasaanval. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zegt verder de Britten volledig te steunen bij hun zoektocht naar de waarheid.
 Nederland staat achter het Britse volk en premier Theresa May, schrijft Blok op Twitter.

Spanning loopt op

De spanning tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland loopt steeds verder op. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde vandaag dat het een slecht idee is om 'een kernmacht te bedreigen', aldus het Russische persbureau RIA.

De Britse mediatoezichthouder Ofcom overweegt bovendien de licentie van de Russische nieuwszender RT tegen het licht te houden. Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei daarop dat 'geen enkel Brits medium nog in ons land zal werken als ze Russia Today sluiten'.

De Britse ambassadeur in Moskou, Laurie Bristow, zei dat Groot-Brittannië vandaag nog een verklaring verwacht van Rusland 'over hoe dit materiaal in Salisbury is gebruikt'. Rusland ontkent echter betrokken te zijn bij de aanval en zal niet ingaan op het Britse ultimatum. Moskou wil toegang hebben tot de verdachte monsters van het zenuwgas en Londen moet een gemeenschappelijk onderzoek toestaan, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Zonder deze concessies zijn de acties van Groot-Brittannië een 'onmenselijke poging' om Rusland in diskrediet te brengen, aldus het ministerie.