Volledig scherm
Foto ter illustratie: een B-17 wordt in 1943 beladen met bommen. © ANP

Unieke vondst: Bijna intacte WOII-bommenwerper in Noordzee

UpdateOp de bodem van de Noordzee is het bijna intacte wrak ontdekt van een Amerikaanse B-17-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Daarin zijn ook menselijke resten gevonden. De ontdekking gebeurde bij de aanleg van de hoogspanningskabelverbinding tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland.

Het wrak wordt nu onderzocht en geïdentificeerd. Al zou dat onderzoek wel al vergevorderd zijn, meldt VRT.

Tijdens het bodemonderzoek voor de kabelverbinding zijn de onderzoekers gebotst op een stuk van de aluminiumvleugel en een onderdeel met schoepenrad. Op het plaatwerk waren nog onderdeelnummers te zien, wat de identificatie van het wrak makkelijker maakt voor de onderzoekers. Die nummers komen voor in de lijsten van onderdelen van de B-17-bommenwerpers van de Amerikanen.

'Vliegend fort'

stefaan kerger on Twitter

Opnieuw unieke vondst maritieme archeologie vliegtuigwrak #WOII op zeebodem. #vliz gouverneur #carldecaluwé Noordzee #oostende #focuswtv

Na onderzoek van documenten en overleg met de Amerikaanse overheid, zou het kunnen gaan om één van vier toestellen waarvan tot op de dag van vandaag een of meerdere bemanningsleden vermist zijn. Als bekend is om welk toestel het gaat zal een besluit worden genomen over eventuele berging ervan.

In een B-17 konden zo’n negen tot tien bemanningsleden zitten. Het toestel - bijgenaamd 'vliegend fort' - kon twee tot vijf ton aan bommen meenemen. De zware bommenwerper werd massaal ingezet tijden de Tweede Wereldoorlog voor aanvallen op Duitse industrie en steden. 

Tijdens het bodemonderzoek zijn ook onderdelen van andere vliegtuigen gevonden, zoals de vleugel van een Duits Messerschmitt-jachtvliegtuig, het aluminium plaatwerk van een Britse Spitfire, en een radiaalmotor van een Amerikaans vliegtuig van het type Wright R-1820, meldt de Vlaamse omroep. 

Oorlogsgraf

,,We moeten dit vooral zien als oorlogsgraf dat vermissingen kan oplossen. Archeologisch gezien gaan we hier niet heel veel van leren," vertelt maritiem archeoloog Wouter Waldus. ,,De Tweede Wereldoorlog is zó goed gedocumenteerd dat we al ontzettend veel weten. Het is vooral belangrijk dat hier zorgvuldig mee wordt omgesprongen en dat eventuele nabestaanden goed geïnformeerd worden."

Duikboot

De bekendmaking van de vondst van de bommenwerper volgt bijna een jaar na de ontdekking van een bijna intact wrak van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Dat wrak werd op diepte van zo'n 30 meter aangetroffen nabij de kust van Oostende.