Prince Andrew werd met Virginia Giuffre gefotografeerd, maar zegt zich daar niks van te kunnen herinneren.
Volledig scherm
Prince Andrew werd met Virginia Giuffre gefotografeerd, maar zegt zich daar niks van te kunnen herinneren. © Privé

'Van seks met 17-jarige beschuldigde prins Andrew maakte catastrofale fout’

Als prins Andrew (59) vanochtend de Britse media en vooral de sociale media bekijkt, heeft hij mogelijk veel spijt van zijn spraakmakende interview gisteravond op de BBC. De prins wordt ongeveer gevierendeeld. Zijn geloofwaardigheid lijkt er zeker niet beter op geworden.

‘Ondragelijk’, ‘verschrikkelijk’, ‘rampzalig’. Het zijn misschien wel de meest voorkomende woorden vanochtend in de mediareacties op het spraakmakende interview van prins Andrew over diens vermeende seksschandaal met een minderjarige. Een vooraanstaande Britse PR-expert Mark Borowski heeft het hoofdschuddend aangezien en adviseert prins Andrew vandaag zijn telefoon uit te laten en niet naar de kranten of op twitter te kijken.

De bekende Engelse presentator en opiniemaker Piers Morgan noemde het interview ‘tenenkrommende bullshit’. De BBC-journaliste deed haar werk uitmuntend, aldus Pierce maar het was ‘waanzin’ van Andrew geweest in te stemmen met zo'n confronterend gesprek. De Britse topadvocaat Mark Stephens spreekt van een ‘catastrofale fout’ van de prins en diens entourage. 

,,Dit werkt alleen als je in staat bent volledige antwoorden te geven op elke mogelijke vraag. En hier zijn er nu te veel losse eindjes.” Naar verluidt zou de Britse koningin Elizabeth persoonlijk hebben ingestemd met het interview.

Woking

De 35-jarige Virginia Giuffre (in het midden).
Volledig scherm
De 35-jarige Virginia Giuffre (in het midden). © REUTERS

Vooral het bizarre alibi van de prins dat hij in een pizzeria zat in het - in de beleving van menig Engelsman - doodsaaie Woking, juist op de avond waarop hij seks zou hebben gehad met een minderjarige Amerikaanse is aanleiding voor veel ongeloof en ook vermaak. ‘Geen enkel woord van berouw', kopt de Mail on Sunday. Volgens de krant waren veel kijkers geschokt door het 'totale gebrek aan empathie’ van de prins. 'Geen zweet, geen spijt’, kopt de Sunday Mirror refererend aan het curieuze 'zweetverhaal’ waarmee Andrew de beschuldigingen van Virginia Giuffre weerlegt.   

De minderjarige Giuffre legde gedetailleerde verklaringen af over een avond samen in de disco en samen in een deftig huis in de wijk Belgravia. Die verklaringen zouden op verschillende punten niet kloppen, aldus de prins. Als Giuffre zich heel precies herinnerde dat de prins erg zweette tijdens het dansen, bewijst dat volgens Andrew dat haar verhaal niet klopt. Want hij ‘kan niet zweten’, naar eigen zeggen. Volgens Andrew een gevolg van een trauma opgelopen tijdens zijn pilotendienst tijdens de Falklandoorlog in 1982. Pas sinds kort kan hij overigens weer wel zweten.

Twijfel

Zelfs in kringen van royalisten heerst twijfel. Charlie Proctor van de website Royal Central schreef: ‘Ik verwachtte een treinongeluk. Maar het werd een vliegtuig dat in een olietanker crashte en daardoor een tsunami veroorzaakte die een nucleaire explosie tot gevolg had’.

De prominent BBC presentator Jeremy Vine verwoordde de gevoelens menig televisiekijker toen hij tweette te worstelen met het verhaal van de pizza in Woking. 

Brokkenmaker

TV-ster Giles Coren geloofde er sowieso niets van. ‘Vraag hem wat hij heeft besteld. Als hij zegt ‘a sloppy Guiseppe’ hangt hij. Want die werd pas in 2006 op het menu gezet’.

Humorist Dom Joly tweette dat het interview ‘een erger ongeluk leek dan dat je werd thuisgebracht door prins Philip’ – een notoire brokkenmaker in het verkeer’

Onder de weinige verdedigers van de prins is zijn ex-vrouw Sarah Ferguson. Vóór de uitzending twittert ze onder meer: ‘Het is zeldzaam mensen te ontmoeten die zo eerlijk uit hun hart kunnen spreken. Andrew is een echte gentleman en volhoudend niet alleen in zijn plicht maar ook in zijn goedheid’.

Bekijk hier een fragment van het interview op de BBC terug:

Een slachtoffer van de Amerikaanse van kindermisbruik verdachte multimiljonair Jeffrey Epstein beschuldigt de Britse prins Andrew er direct van zich schuldig te hebben gemaakt aan misbruik. ,,Hij was een misbruiker, een deelnemer" aan de seksuele uitbuiting in de kring van Epstein, zegt Virginia Giuffre in een televisie-interview met NBC News.
Volledig scherm
Een slachtoffer van de Amerikaanse van kindermisbruik verdachte multimiljonair Jeffrey Epstein beschuldigt de Britse prins Andrew er direct van zich schuldig te hebben gemaakt aan misbruik. ,,Hij was een misbruiker, een deelnemer" aan de seksuele uitbuiting in de kring van Epstein, zegt Virginia Giuffre in een televisie-interview met NBC News. © EPA
  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.