Ambassadeur Caecilia Wijgers met evacués die het vliegveld van Kaboel hebben weten te bereiken.
Volledig scherm
PREMIUM
Ambassadeur Caecilia Wijgers met evacués die het vliegveld van Kaboel hebben weten te bereiken. © Privéfoto

Veel Afghanen gered dankzij ‘geheime’ Holland-poort: evacués herkenbaar aan oranje sjaals

exclusief interviewZe probeerden in chaotisch Kaboel zo veel mogelijk mensen te evacueren. Voor het eerst vertellen ambassadeur Caecilia Wijgers en militair commandant Tijs over acht dagen tussen doodsangst en vrijheid. ,,We wisten dat het nooit ging lukken om iedereen weg te krijgen.”

2 reacties

 • Jean De la Juan

  2 maanden geleden
  Genoeg ruimte in de buurtlanden en tevens had Nederland maar iets van 70 tolken in dienst (iets wat de regering pas na de evacuatie heeft verteld).
 • E Goedhart

  2 maanden geleden
  Mijn aller aller diepste respect voor de ambassadeur en de mannen/vrouwen die hier een bijdrage hebben geleverd. Wat jullie hebben gepresteerd verdient het grootste respect. Natuurlijk blijft de vraag of je meer had kunnen doen, maar ergens ligt een grens. Het is onze overheid die verantwoordelijk is voor de achterblijvers. Als die, net als de Engelsen en Fransen, eerder hadden ingegrepen, hadden er minder achterblijvers geweest. Helaas waren Rutte en consorten te druk met onzin-dingen.
 1. Alle Amerikaanse militairen weg uit Kaboel: VS na 20 jaar uit Afghanistan
  Play
  video

  Alle Amerikaan­se militairen weg uit Kaboel: VS na 20 jaar uit Afghanis­tan

  De laatste Amerikaanse militairen en diplomaten zijn nu ook geëvacueerd uit Afghanistan, dat zegt generaal Kenneth F. McKenzie die de leiding had over de evacuatieoperatie. Ze zijn vertrokken vanaf de luchthaven van Kaboel. De evacuaties van buitenlanders en Afghanen vanaf het vliegveld van Kaboel is stopgezet. Hiermee komt een einde aan twintig jaar Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan.