Volledig scherm
© REUTERS

Venetië zet zich schrap voor de volgende golf

Na de hevige overstromingen van afgelopen week, staat Venetië vandaag opnieuw een uitzonderlijk hoog waterpeil te wachten. 

De verwachting van de autoriteiten is dat het peil aan het begin van de middag tot 1,60 meter hoog kan komen. Dat is niet zo hoog als de 1,87 meter die dinsdag de Italiaanse stad blank zette, maar stukken hoger dan de 80 tot 90 centimeter die als normaal gelden tijdens hoogwater.

,,Het zal een zware dag worden, maar we zijn er klaar voor”, zei burgemeester Luigi Brugnaro. De schade bedraagt volgens hem ongeveer een miljard euro. Alleen al de helft van de 120 kerken in de historische stad zijn volgestroomd met zout water. Hetzelfde geldt voor het beroemde San Marcoplein en de gelijknamige kathedraal, die dinsdag voor de zesde keer in 1200 jaar werd overspoeld. De laatste vier keer waren in de afgelopen 20 jaar.

De overstromingen zijn het gevolg van een combinatie tussen hoogwater, versterkt door volle maan, een harde wind en hevige regenval. Daarbij zakt de stad steeds verder weg en stijgt de zeespiegel. De burgemeester legt een direct verband met klimaatverandering.

Chaos

Ook de Italiaanse steden Florence en Pisa houden er rekening mee dat de rivier Arno buiten zijn oevers zal treden. Door de hevige regen is het waterpeil sterk gestegen. Door stormachtige wind zijn in Rome veel bomen omgewaaid.

In het bergachtige noorden van Italië is de neerslag gevallen als sneeuw. In de Dolomietenprovince Zuid-Tirol is daardoor op sommige plaatsen een chaos ontstaan. Door de sneeuwmassa is de Brenner-snelweg geblokkeerd tussen Brixen en Sterzing. In het hele gebied geldt de hoogste code voor lawinegevaar.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA