Volledig scherm
Het beschadigde gebouw van de Deense belastingdienst. © AFP

Verdachte (22) aangehouden na explosie Deense belastingdienst

Een week na de explosie bij het gebouw van de Deense belastingdienst in Kopenhagen heeft de politie een 22-jarige Zweed gearresteerd. De man werd in Zweden aangehouden, zei de politie vandaag op een persconferentie in de Deense hoofdstad. 

Een 23-jarige Zweedse metgezel wordt nog gezocht. Tegen de man is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Beide mannen worden ervan verdacht achter de explosie te zitten bij het kantoor van de Deense belastingdienst.

Afgelopen nacht waren er invallen op verschillende adressen in Zweden. Daarbij is onder meer een auto in beslag genomen, die waarschijnlijk bij de aanslag is gebruikt.

Een persoon raakte lichtgewond door de explosie in het pand. De voorkant van het gebouw liep forse schade op. Ramen en glazen deuren werden verbrijzeld. Volgens de politie was er sprake van een opzettelijke aanval, die specifiek tegen het gebouw was gericht.

In Kopenhagen zijn sinds februari nog acht andere explosies geweest. Afgelopen zaterdag was er nog een ontploffing in de Deense hoofdstad in de buurt van een politiebureau. Hierbij vielen geen slachtoffers. De politie ging ook hier uit van een gerichte aanval. Volgens verschillende getuigen rende de dader na de ontploffing op hoge snelheid weg. Of er een verband is tussen de explosies, is niet bekend.

Volledig scherm
Het beschadigde gebouw van de Deense belastingdienst. © AFP
Volledig scherm
Deense politie doet onderzoek naar een ontploffing in de buurt van een politiebureau. © AFP
 1. Dodental coronavirus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af
  UPDATE

  Dodental coronavi­rus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vrijdag. De Chinese autoriteiten besloten vrijdag nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.
 2. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”