Volledig scherm
Een vuurbal stijgt op uit het kantoor van de Hamas-leider in Gaza-Stad tijdens de Israëlische luchtaanval. © AFP

Vergeldingsactie Israël: kantoor Hamas-baas verwoest bij luchtaanval

UpdateHet kantoor van Hamas-leider Ismail Hanyeh in Gaza-Stad is vanavond vernietigd dan wel zwaar beschadigd tijdens een Israëlisch bombardement. Dat meldt het Israëlische leger op Twitter. De bommen waren onderdeel van een vergeldingsactie voor de Palestijnse raketaanval op een Israëlisch dorp, afgelopen nacht.

,,We hebben zojuist het kantoor van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Gaza-Stad verwoest. Haniyeh gebruikt zijn kantoor in het Rimal-district om een meedogenloze terroristische organisatie te leiden in een oorlog van agressie tegen Israël’’, meldde het Israëlische leger (IDF). In een eerder verspreidde schriftelijke verklaring meldde het IDF het kantoor zwaar te hebben beschadigd tijdens een luchtaanval. Die werd uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen. 

Er zijn geen aanwijzingen dat de Hamas-leider op het moment van de luchtaanval in zijn kantoor was.

Behalve het kantoor van de Hamas-leider bombardeerde het Israëlische leger naar eigen zeggen ook het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst, de kantoren van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en een aantal ‘terreurlocaties', zo luidde het in een tweet met beeldmateriaal van de luchtaanval. Het bericht eindigde met: “Israëlische gezinnen hebben recht op een toekomst zonder geweld.’’ 

De Israëlische luchtaanval was een vergelding voor de raketaanval op het Israëlische dorp Mishmeret. Daarbij vielen afgelopen nacht zeven gewonden. De raket trof een woning. Volgens het Israëlische leger werd de raket afgeschoten vanuit een positie in handen van Hamas. 

Onopzettelijk

Hamas ontkent dat en stelt dat het geen enkel belang heeft bij de aanval. Wel werd geopperd dat door bijvoorbeeld het slechte weer een raket onopzettelijk zou kunnen zijn gelanceerd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gelooft daar niets van en zei vandaag dat zijn land met kracht zou reageren en dat de naderende verkiezingen geen hindernis zijn om oorlog in de Gazastrook te voeren.

Na de vergeldingsactie van Israël zijn er om 20:20 uur vanuit Gaza weer raketten afgevuurd op Israël, meldde het Franse persbureau AFP. Over eventuele schade en slachtoffers is nog niets bekend. Volgens het Israëlische leger luidde in heel Zuid-Israël het luchtalarm.

Staakt-het-vuren

Verzetsbeweging Hamas kondigde daarna een staakt-het-vuren aan tussen de Palestijnse gewapende groeperingen in de Gazastrook en Israël. Dit naar eigen zeggen op voorspraak van Egypte en na een nieuwe golf van oplopende spanning in en rondom de enclave.

“Egyptische inspanningen hebben geleid tot een wapenstilstand tussen de bezetter en de verzetsorganisaties”, zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum in een verklaring.

Israël heeft het door Hamas aangekondigde staakt-het-vuren nog niet bevestigd.  

Volledig scherm
Een vuurbal en paddenstoelwolk stijgen op uit het kantoor van de Hamas-leider in Gaza-Stad. © AP

De luchtaanval was een vergelding voor de raketaanval op het Israëlische dorp Mishmeret. Bekijk hier beelden van de ravage:

  1. Rechter die verkrachter (16) beschermde omdat hij ‘uit goede familie’ kwam, neemt ontslag

    Rechter die verkrach­ter (16) beschermde omdat hij ‘uit goede familie’ kwam, neemt ontslag

    ‘Als je eerste keer een verkrachting is...’ - Dat stuurde een Amerikaanse jongen (16) naar zijn vrienden, samen met een filmpje dat toonde hoe hij een meisje (16) aanrandde dat onder invloed was van alcohol. Hij moest voor de rechter verschijnen en die pleitte voor mildheid omdat de tiener uit een goede familie kwam en goede resultaten haalde op school. Er volgde een storm van protest en de rechter heeft nu met onmiddellijke ingang ontslag genomen.