Vergiftigde oppositieleider Navalny keert zondag terug naar Rusland
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wil op 17 januari terugkeren naar Rusland. Dat heeft de Russische politiek activist zelf aangekondigd op Instagram. Hij roept aanhangers op hem te verwelkomen. Navalny werd afgelopen jaar tijdens een reis naar Siberië vergiftigd en is in een Duits ziekenhuis hersteld.
Delen per e-mail
,,Ik volg het nieuws over mij en ben zo verbaasd, dat Poetin weer stampvoetend er alles aan doet me niet naar huis terug te laten keren’’, zegt Navalny in een video, om er schamper aan toe te voegen: ,,Ze doen er alles aan om me bang te maken. Poetin hangt een enorm plakkaat aan het Kremlin met: Aleksej, alsjeblieft, keer in geen geval terug naar huis!’’
Navalny, een van de meest uitgesproken critici van de Russische president Vladimir Poetin, is zich ervan bewust, dat hem grote moeilijkheden met de Russische justitie wachten. Navalny zal bij terugkomst naar eigen zeggen worden aangehouden door de Russische autoriteiten. Volgens zijn aanhangers wil het Kremlin niet dat Navalni terugkeert en zou hem daarom bedreigen met gevangenzetting. De oppositieleider ging eerder niet in op het verzoek van de Russische autoriteiten om zich in Moskou te melden. Rusland had Navalny een deadline gesteld, die gisteren is verstreken.
Arresteren
De FSIN gaf Navalny uitstel, maar eiste gisteren dat de rechter zijn voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar – hem eind december 2014 opgelegd in een fraudezaak - omzette in een reële termijn. De rechter moet daarover nog een uitspraak doen, maar de verwachting is dat hij aan de eis van het gevangeniswezen zal tegemoet komen. Daardoor kan de politie Navalny al direct bij uitkomst op de luchthaven in Moskou arresteren.
Daarnaast hebben de autoriteiten in december en nieuwe en volgens Navalny zelf ‘volkomen gefabriceerde’ zaak tegen hem aangespannen. Volgens die aanklacht heeft de leider van het Fonds tegen corruptie (FBK) honderdduizenden euro’s die donateurs aan zijn stichting hebben geschonken in eigen zak hebben gestoken. De aanklager beweert dat Navalny het geld heeft gebruikt voor de aankoop van luxe goederen en dure vakanties, maar heeft daar tot op heden geen bewijs voor geleverd.
Gif
Navalny werd eind augustus vorig jaar ernstig ziek aan boord van een Russische binnenlandse vlucht en moest met spoed naar een ziekenhuis worden overgebracht in Omsk. Experts stelden later vast dat hij is vergiftigd met het novitsjok-zenuwgif. Hij overleefde die aanslag, werd overgebracht naar Duitsland en kon na ruim een maand het ziekenhuis in Berlijn verlaten.
Navalny bevindt zich nog steeds in Duitsland, maar is naar eigen zeggen bijna volledig hersteld. ,,Het verdere herstel kan ik thuis doormaken. Ik heb tijdens mijn oefeningen vandaag besloten terug te keren naar Rusland. Duitsland is een geweldig land, maar ik ben hier nooit uit eigen wil terechtgekomen’’, verklaart de politicus. ,,Daarom heb ik een ticket naar Moskou gekocht voor komende zondag. Kom me welkom heten!’’, sluit hij zijn video af.
Duitsland is boos op Moskou omdat de Russen niets hebben gedaan om de vergiftigingszaak op te helderen. Volgens het onderzoekscollectief Bellingcat zit de Russische inlichtingen- en veiligheidsdienst FSB achter de moordpoging, maar de Russische machthebbers ontkennen dat.
Demonsteren
Navalny is de voorman van de liberale oppositie tegen de regering van president Vladimir Poetin. Hij heeft op internet een aanhang van miljoenen en heeft vaak tienduizenden mensen op de been gebracht om tegen regeringsbeleid te demonstreren. Navalny heeft ook veel vijanden in kringen van machtige oligarchen door zijn publicaties op internet van zijn onderzoeken naar corruptie en machtsmisbruik.
In 2013 werd hij bij verkiezingen voor de burgemeester van Moskou tweede met 27 procent van de stemmen. Hij is vooral onder jonge Russen populair. De autoriteiten werken Navalny tegen met onder meer huiszoekingen in zijn kantoor en met beschuldigingen. Hij is onder meer veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens fraude. Navalny is pas nog aangeklaagd omdat hij op internet een 93-jarige oorlogsveteraan zou hebben beledigd. In 2017 moest hij in een gespecialiseerd ziekenhuis in Spanje aan een oog laten opereren, nadat hij iemand een chemische stof in zijn gezicht had gegooid en hij aan een oog blind dreigde te worden.
Hoogtepunt
Hoewel Aleksej Navalny in Rusland een omstreden figuur is, lijkt zijn positie door de vergiftiging van augustus te zijn versterkt. Dat kwam met name doordat het onderzoekscollectief Bellingcat in samenwerking met onder meer de Amerikaanse tv-zender CNN de afgelopen blootlegden, dat de Russische geheime dienst FSB achter de aanslag zat. De dienst zelf en het Kremlin ontkennen dat.
Hoogtepunt van de onthullingen was een video, waarin Navalny een van de FSB-agenten onder valse voorwendselen belt en hem uiteindelijk een vrijwel expliciete bekentenis van de vergiftiging ontlokt. Het filmpje werd op YouTube miljoenen keren bekeken.
Bekijk onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Duitsland verlengt lockdown tot eind maart, stapsgewijs nieuwe versoepelingen
De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot zeker 29 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de ministers-presidenten van de zestien deelstaten woensdagavond afgesproken. Er komen vanaf maandag stapsgewijs nieuwe versoepelingen. -
Fitnessgoeroe (46) van BN'ers opgepakt voor illegale prostitutie: 'Dit slaat in als een bom'
De Nederlandse fitnessgoeroe en zangeres Margretha van de L. (46) is vrijdag in de Belgische plaats Schilde bij Antwerpen opgepakt op verdenking van illegale prostitutie en uitbuiting. Van de L. zou samen met haar partner Johan een groot escortbureau met tientallen sekswerkers runnen in het plaatsje Retie, net over de grens bij Eindhoven. Volkszanger Roland Verstappen, die recent een nummer met Van de L. opnam, is met stomheid geslagen. ,,Ik heb Margretha leren kennen als een ontzettend lieve vrouw met een groot hart”, zegt hij tegen deze site. -
OMT-advies
‘Avondklok nodig vanwege feestende jongeren, verder is huidige lockdown genoeg’
Het OMT ziet in haar nieuwste kabinetsadvies, dat vandaag naar buiten is gekomen, geen aanleiding de lockdown aan te scherpen. Waarom denkt het kabinet dan toch over het instellen van een avondklok? Om samenscholing van jongeren tegen te gaan, aldus het advies. -
VIDEO
Pence ziet niets in uit het ambt zetten van Trump, tweede afzettingsprocedure dreigt
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vicepresident Mike Pence formeel opgeroepen om president Donald Trump uit zijn functie te ontheffen. De resolutie kreeg de steun van 223 afgevaardigden, vrijwel allemaal Democraten. Politicus Adam Kinzinger stemde volgens Amerikaanse media als enige Republikein voor. -
Australische tiener overlijdt na steek van zeer giftige kubuskwal
Voor het eerst in zo’n vijftien jaar heeft de zeer giftige kubuskwal in Australië weer een dodelijk slachtoffer geëist. Een 17-jarige jongen overleed op de intensive care een week nadat hij werd gestoken.
-
PREMIUM
Franse burgemeester die collega verkrachtte weigert op te stappen: ‘Hij voelt zich almachtig’
Een Franse politicus en ex-staatssecretaris is veroordeeld wegens verkrachting maar hij weigert zijn post als burgemeester op te geven. Georges Tron kreeg vorige maand vijf jaar cel opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Sindsdien zit hij in de cel. -
Zelfdoding Zuid-Koreaanse transgender na ontslag uit leger
Een Zuid-Koreaanse transgender die vanwege haar geslachtsverandering uit het leger is ontslagen, heeft zelfmoord gepleegd. Het lichaam van Byun Hee-soo werd gisteren in haar woning gevonden, nadat haar smeekbedes om weer in dienst te mogen, werden genegeerd. Haar dood zorgt voor woede. ‘Wie haar bespotte omdat ze transgender was, moet stilstaan bij wat dit met haar heeft gedaan.’ -
Elite in Zuid-Amerika dringt schaamteloos voor bij coronavaccinatie
Zelfs in de coronacrisis maakt de elite van Latijns-Amerika driftig gebruik van de ellenbogen. Waar het maar kan dringt zij voor bij de vaccinatie die bijna nergens vlekkeloos verloopt.