‘Vernederende klap’ voor Liverpool: stad van erfgoedlijst Unesco door nieuw voetbalstadion
VIDEOHaar rol als handelsmacht ten tijde van het Britse rijk en de architectonische schoonheid van het havengebied bezorgden het Britse Liverpool in 2004 een plaats op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een nieuw voetbalstadion zorgt er nu voor dat de stad die vermelding weer kwijtraakt. Vreemdste is nog wel dat het stadion er nog niet eens staat. Het opent op zijn vroegst pas in 2024 de poorten.
De VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur - kortweg Unesco - besloot vandaag om Liverpools beschermde status te schrappen tijdens een geheime vergadering in China. De reden voor die drastische actie is het nieuwe stadion van voetbalclub Everton, het Bramley-Moore Dock Stadium. Tot groot verdriet van Unesco en Liverpool zelf.
‘Onomkeerbaar verlies’
Unesco spreekt van een ‘onomkeerbaar verlies’. Vooral de Victoriaanse dokken aan de waterkant van Liverpool zijn volgens de organisatie zwaar ‘beschadigd’ door onder meer de bouw van het voetbalstadion. ,,De uitzonderlijke universele waarde is vernietigd. Er is een aanzienlijk verlies aan authenticiteit en integriteit’’, klinkt het ter onderbouwing van het besluit.
Over smaak valt niet te twisten, ook niet voor wie van voetbal houdt. Goedkoop is het nieuwe stadion geenszins. De nieuwbouwplannen van Everton kosten rond de 500 miljoen pond, zo'n 570 miljoen euro. Het stadsbestuur ging in februari van dit jaar akkoord met de realisatie van het stadion. In maart gaf ook de Britse overheid, na bestudering van de plannen, het finale ja-woord.
Lees verder onder de foto
‘Teleurgesteld’
De beslissing van Unesco is voor Liverpool een flinke kluif om te verwerken. Een vernederende klap, te meer omdat de stad pas het derde ‘monument’ ooit is dat van de erfgoedlijst wordt gehaald. In 2007 werd het beschermde leefgebied van de Arabische oryx - een soort antilope - geschrapt, omdat Oman de habitat met 90 procent wilde verkleinen ten gunste van de economische ontwikkeling.
,,Respectloos menselijk handelen heeft de waarde van het gebied vernietigd’, oordeelde Unesco. Twee jaar later verloor de Elbe-vallei in het Duitse Dresden zijn werelderfgoedstatus. De bouw van een brug door het natuurgebied gaf daar aanleiding toe. Voor de goede orde, in Liverpool draait het om meer dan de bouw van het Everton-stadion alleen. De herontwikkelingsplannen van de haven in zijn geheel zinnen Unesco niet.
Lees verder onder de foto.
Muzikale geschiedenis
De cultuurorganisatie beschouwde de vertrekhaven van miljoenen Ierse en Britse migranten - en Afrikaanse slaven - als ‘onderscheidend en uniek’. Ook de rijke muzikale geschiedenis van Liverpool, waar onder meer de Beatles het levenslicht zagen, speelde een rol om op erfgoedlijst terecht te komen. De Britse regering werd meermaals gevraagd om ‘solide garanties’ te geven over de toekomst van de stad.
Burgemeester Joanne Anderson zegt ‘teleurgesteld’ te zijn. ,,Ik ben heel ontgoocheld over de beslissing om de status van werelderfgoed in te trekken, een decennium nadat Unesco de stad voor het laatst bezocht.” Ze overweegt om in beroep te gaan. ,,Ons werelderfgoed is nog nooit in betere staat geweest. Het heeft baat gehad bij honderden miljoenen ponden aan investeringen.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
Grote cruiseschepen verbannen uit beschermde binnenstad Venetië
Cruiseschepen mogen vanaf 1 augustus niet meer aanleggen in Venetië. Dat heeft de Italiaanse regering vanavond per decreet bepaalt. De enorme schepen moeten voortaan aanleggen in Porto Marghera, iets verderop in de lagune. Cruise-maatschappijen waren gecompenseerd voor eventuele schade. -
Update
Meisje (12) met talloze messteken vermoord in Duitsland: twee meisjes (12 en 13) bekennen
In Duitsland hebben twee meisjes (12 en 13) toegegeven een leeftijdsgenootje te hebben doodgestoken. Het lichaam van de 12-jarige Luise uit Freudenberg, zo’n 80 kilometer ten oosten van de stad Keulen, werd zondag aangetroffen na een zoekactie van de politie. Het geweld heeft het land geschokt. -
Meer dan 400 doden door tropische storm Freddy in zuidelijk Afrika
Het dodental in zuidelijk Afrika door tropische storm Freddy is gestegen tot meer dan vierhonderd. In Malawi zijn volgens president Lazarus Chakwera 326 doden geteld, de autoriteiten in Mozambique maken melding van 73 dodelijke slachtoffers en in Madagaskar staat de teller op 17. Eerder deze week was nog sprake van tweehonderd doden. Freddy is een van de dodelijkste, krachtigste en langstdurende tropische stormen ooit op het Afrikaanse continent. -
Experiment in Indonesië: school begint om 05.30 uur, ‘goed voor de discipline’
Op tien middelbare scholen in Indonesië beginnen de lessen sinds kort 's ochtend om 05.30 uur. Het omstreden experiment is volgens de lokale gouverneur bedoeld om de discipline van de leerlingen te verbeteren. Niet iedereen is enthousiast, ouders krijgen hun kinderen doodmoe thuis.
-
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
-
-
PREMIUM
Kritiek op eerste inktviskwekerij ter wereld: ‘Het zijn kannibalen, ze vreten elkaar op in een tank’
Een Spaans bedrijf wil in de haven van Las Palmas (Gran Canaria) de eerste inktviskwekerij ter wereld openen. Het is de bedoeling dat er een miljoen dieren per jaar worden gekweekt voor de verkoop. Het plan stuit op veel verzet. ,,Inktvissen zijn hier totaal ongeschikt voor.’’ -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?