Dawn Bilbrough.
Volledig scherm
Dawn Bilbrough. © Facebook

Verpleegster die viral ging met noodkreet over hamsteren zit ziek thuis: ‘Volgens mij heb ik corona’

De Britse verpleegkundige die vorige week een hit op internet werd met haar emotionele noodkreet om toch vooral te stoppen met hamsteren, zit volgens eigen zeggen thuis met een coronabesmetting. Dawn Bilbrough (48) uit York werkte onafgebroken op de intensive care van een lokaal ziekenhuis en trof na haar diensten steeds lege schappen aan. ,,Ik weet niet hoe ik zonder eten gezond moet blijven”, snikte ze in een video. Vandaag meldt ze toch ziek te zijn geworden. 

Volgens Bilbrough, die vandaag via een videoverbinding verscheen in de talkshow Good Morning Britain, zit ze noodgedwongen thuis in quarantaine. ,,Ik ben nog niet getest, maar heb wel symptomen die wijzen op corona zoals plotselinge kortademigheid, pijn op de borst en aanhoudende misselijkheid.” Ze blijft thuis om haar collega's en anderen niet in gevaar te brengen en roept kijkers op bij soortgelijke klachten haar voorbeeld te volgen. ,,We mogen de gezondheidsdiensten niet in gevaar brengen.”

Bilbrough voelt zich eenzaam nu ze in zelfisolatie zit en brengt haar dagen vooral door met slapen, slapen en nog eens slapen. Ze hoopt dat haar klachten snel zullen verminderen en dat ze snel weer aan het werk kan. Ze gokt op maandag, maar of dat lukt is uiterst onzeker. Waarom de verpleegkundige nog niet is getest? Dat laat ze in het midden. Zeker is dat er ook in het Verenigd Koninkrijk, net als in ons land, een tekort is aan testen. 

Droevig

Quote

Er zijn nog steeds mensen die complete schappen leeghalen. Stop daar alsje­blieft mee

De grote Britse supermarktketens hebben inmiddels maatregelen genomen om hamsteren tegen te gaan. Bepaalde producten mogen niet meer onbeperkt worden ingekocht. Zo moet worden voorkomen dat schappen te snel worden leeggehaald. Volgens Bilbrough, zo zei ze vandaag ook weer, lijkt de oproep van de winkels aan dovemansoren gericht. ,,Er zijn nog steeds mensen die complete schappen leeghalen. Stop daar alsjeblieft mee.” 

Na haar noodkreet vorige week kreeg de verpleegkundige veel eten aangeboden. Daardoor hoefde ze na te hebben overgewerkt niet meer naar de supermarkt. ,,Ik heb nu alles wat ik nodig heb”, aldus Bilbrough die de gemeenschap adviseert eten aan te bieden bij lokale voedselbanken. Dat ze na haar met tranen overgoten oproep vanuit de hele wereld ontelbare positieve reacties kreeg, had ze niet verwacht. ,,Ik wilde na mijn dienst gewoon naar huis om iets koken. Maar helaas, alles was leeg. En dat terwijl ik toch in een ontwikkeld land als Engeland woon. Daardoor voelde ik me droevig, zeer droevig.”

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur nog eens 41 mensen overleden aan het coronavirus. Dat meldde de Britse regering gisteren in een verklaring.Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van het virus komt in Groot-Brittannië daardoor op 463. Het aantal bekende besmettingsgevallen van het virus steeg woensdag tot 9529. Een dag eerder waren er 8077 gevallen van het longvirus in het land.

Bekijk hieronder de emotionele oproep van Dawn Bilbrough:

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.