Vier personen urenlang vast in vrijevaltoren ‘Dalton Terror’ in Walibi

VideoVier bezoekers van pretpark Walibi in de Belgische plaats Waver zijn vanmiddag op 35 meter hoogte urenlang vast komen te zitten in de Dalton Terror: een zogenoemde vrijevaltoren. Een gespecialiseerd team van de brandweer kon de inzittenden uiteindelijk met de grootste moeite bevrijden, aldus Justien Dewil, woordvoerster van het pretpark.

Het brandweerkorps en de leden van een gespecialiseerd interventieteam werden vandaag kort na 16 uur opgeroepen naar het pretpark te komen wegens een blokkade in de attractie. Vier bezoekers, zowel Franstalige als Nederlandstalige volwassenen, zaten op dat moment al meer dan een uur in de 77 meter hoge Dalton Terror die in 1998 werd opgeleverd.

De brandweer hielp de inzittenden één voor één op het platform van een uitschuifbare brandweerladder. ,,De gondels zaten klem op een hoogte van 35 meter. De ladder van de brandweer was net veertig centimeter te kort om dicht genoeg bij de gondel te komen. Daarom klommen brandweermannen van het hoogtereddingsteam met touwen op de attractie. Zij maakten de inzittenden vast zodat ze veilig op de ladder konden stappen.” Niemand raakte gewond.

Volledig scherm
De bezoekers worden uit de attractie bevrijd. © Chadi Halwi

 Familieleden die beneden stonden te wachten zijn ook bijgestaan door personeel van Walibi. ,,De gebeurtenis was voor hen indrukwekkend, maar iedereen is gelukkig in veiligheid gebracht.” Er was geen gevaar dat de gondels verder naar beneden zou vallen. Ze stonden door een veiligheidsmechanisme klem.

De gondel reed zichzelf vast door een technisch mankement. ,,We moeten nog onderzoeken wat er precies is misgegaan. Attracties worden voor de winterperiode altijd tot op de schroef gecontroleerd. We doen ook jaarlijkse, maandelijks, wekelijkse en dagelijkse tests. Wanneer de attractie weer open gaat is nu moeilijk te zeggen. Eerst moeten we analyseren wat het defect veroorzaakt heeft", aldus de woordvoerster.

De Dalton Terror is een van de snelste pretparkattracties in de Benelux. In vrije val halen de gondels een snelheid van 110 kilometer per uur.

  1. Drie gevallen coronavirus in Frankrijk: RIVM ontkent dat patiënt in Nederland is geweest
    'Meer besmettingen verwacht'

    Drie gevallen coronavi­rus in Frankrijk: RIVM ontkent dat patiënt in Nederland is geweest

    In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent.