Volledig scherm
Mickaël Harpon, die als IT’er op het hoofdbureau van politie werkte, werd na het bloedbad doodgeschoten door een alerte agent. © AFP

Vijf arrestaties in entourage agentendoder Parijs, onder anderen ‘staatsgevaarlijke imam’

De Franse politie heeft afgelopen nacht vijf personen gearresteerd uit de omgeving van de computertechnicus die anderhalve week geleden vier agenten doodstak op het hoofdbureau van politie in Parijs. De aanhoudingen vloeien voort uit de zoektocht naar mensen die Mickaël Harpon (45) geholpen of geïnspireerd zouden hebben.

Een van de vijf arrestanten is een imam die predikte in een gebedsruimte in Gonesse die Harpon bezocht, melden Franse media op basis van bronnen dichtbij het onderzoek. De bewuste prediker zou voorkomen in een databank van staatsgevaarlijke individuen in Frankrijk, de zogenoemde ‘fiche S’ (Sûreté d’État). De burgemeester van Gonesse, een gemeente ten noorden van Parijs, maakte vrijdag al bekend dat de moslimvereniging die de imam aanstelde, zijn contract met onmiddellijke ingang had beëindigd.  

De arrestaties in het departement Val d’Oise vloeien voort uit een onderzoek van de computer en smartphone van Harpon. Hij werd na het bloedbad op het hoofdbureau van politie in Parijs doodgeschoten door een alerte agent. 

Radicalisering

Mickaël Harpon, die in Gonesse woonde en als computertechnicus werkte bij de politie, had zich ongeveer tien jaar geleden bekeerd tot de islam. De bekeerling vertoonde tekenen van radicalisering, maakte de Franse terreuraanklager Jean-François Ricard bekend na het bloedbad. 

,,Hij had contact met salafisten, keurde het goed dat in naam van de islam soms geweld wordt gepleegd, wilde niet langer bepaalde contacten hebben met vrouwen, rechtvaardigde de aanslag op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in 2015 en hulde zich sinds enkele maanden in traditionele kleding als hij naar de moskee ging’’, zei Ricard. 

Evaluatie werkwijze

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten kondigde premier Edouard Philippe een grondige evaluatie aan van de werkwijze van Franse terrorismebestrijders. Er komen volgens de Franse premier twee evaluatiemissies. Eentje bij het directoraat Inlichtingen van de Parijse politie, waar de dader van het bloedbad werkte, en de andere bij alle inlichtingendiensten die zich bezighouden met terreurbestrijding in Frankrijk. Het doel: verbetering van de procedures voor het opsporen van mogelijke tekenen van radicalisering bij agenten.

,,Voor alle inlichtingendiensten is het detecteren van interne bedreigingen topprioriteit. Geen enkel signaal van radicalisering kan worden genegeerd of zonder gevolg blijven”, licht de premier toe in een interview dat verschijnt in de wekelijkse zondagkrant Le Journal du Dimanche.

De grondige evaluatie van de werkwijze van de terreurbestrijders volgt op hevige kritiek van de rechtse oppositie en extreemrechts. Ze eisten beide een parlementaire enquête naar de disfuncties binnen de Franse terreurbestrijders. Sommigen eisten ook het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. 

Volledig scherm
Politieagenten dragen de kisten met de stoffelijke overschotten van hun doodgestoken collega's op 8 oktober naar de plek waar een nationaal eerbetoon voor de slachtoffers plaatsvindt. © EPA
Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron bewijst de doodgestoken agenten de laatste eer. © EPA