Vlaams ‘Most Wanted’ moordenaarskoppel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika
Het Vlaamse moordenaarskoppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker van de ‘Belgium’s Most Wanted-lijst’ is gearresteerd. Het duo is verantwoordelijk voor de brute moord op een Britse zakenman, die in 1996 door spelende kinderen werd aangetroffen in de duinen, en werd al in 2011 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Tot gisteren wisten ze echter uit handen van de politie te blijven.
Onlangs zette de Europese politiedienst Europol in zijn nieuwste ‘Most Wanted’-campagne Hilde Van Acker (56) als ‘Belgische Most Wanted-crimineel’ op haar lijst van meestgezochte vrouwelijke voortvluchtigen. Van Acker is samen met Jean-Claude Lacote (53) de helft van een duivelskoppel dat al jaren gezocht wordt. De twee werden gisterenavond en vanochtend opgepakt in Ivoorkust, ruim twintig jaar na de brute moord op een Britse zakenman.
Moord
Spelende kinderen vonden in mei 1996 het lijk van deze zakenman, Marcus Mitchell, in een bosje in De Haan. Hij was vermoord met twee kogels die van dichtbij waren afgevuurd. Eén raakte zijn linkeroog en de ander ging door zijn keel. De speurders ontdekten dat het slachtoffer een grote som geld had geleend aan Lacote en Van Acker. Met 300.000 pond zouden ze een lucratieve deal sluiten in Libië. De Brit had net ontdekt dat hij bedrogen was door Lacote, die op dat moment al een bekende was van politie. Rijkelui van over de hele wereld raakten al miljoenen euro’s kwijt aan de oplichter.
Mitchell werd voor het laatst gezien in Knokke met Hilde Van Acker, de vriendin van Lacote. Vermoedelijk heeft zij hem naar het bos geleid en heeft Lacote hem daar afgemaakt. De twee werden opgepakt, maar vrijgelaten na ondervraging.
Zuid-Afrika
Toen het gerecht bewijs had tegen Lacote en Van Acker, woonde het koppel al in een villa van meer dan 1 miljoen dollar in één van de duurste wijken van Johannesburg. Daar werkte Lacote zich met praatjes binnen bij de politie. Als televisiemaker maakte hij een realityreeks over hun werk: ‘Duty Calls’. Zo leefde het stel een tijd zonder problemen in Afrika. Maar nadat Lacote in Zuid-Afrika een zoon van een zakenman had proberen te ontvoeren, belandde hij toch in de gevangenis. België vroeg tevergeefs om zijn uitlevering.
In 2008 wist Hilde Van Acker Lacote te bevrijden. Ze gaf zich bij de gevangenis uit voor een agente en duwde het gevangenispersoneel een brief van de onderzoeksrechter onder de neus: ze moest Lacote meenemen voor ondervraging. De cipier twijfelde en belde het nummer op het gerechtelijk document. Aan de andere kant van de lijn bevestigde iemand het verzoek tot ondervraging. Wat de cipier op dat moment niet wist: het was niet de onderzoeksrechter, maar een medeplichtige van Van Acker die in een hotelkamer de telefoon opnam. Even later reed Van Acker de gevangenis uit met Lacote op de achterbank.
Sindsdien waren ze spoorloos. Ze kwamen in 2011 ook niet opdagen voor hun proces in Brugge over de moord op de Brit. De twee kregen levenslang.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
‘Groene Nobelprijs’ voor Urgenda-directeur
Marjan Minnesma is dit jaar winnaar van de internationale Goldman Environmental Prize. De directeur van Urgenda krijgt deze prestigieuze prijs voor het winnen van de Klimaatzaak in ons land. Minnesma is daarmee de eerste Nederlander die deze prijs wint. -
PREMIUM
Videoverslag invasie Russische tankcommandant: ‘We worden al drie uur aangevallen, ze fucken ons’
Wat overkomt een jonge tankofficier die Oekraïne moet aanvallen? Een Oekraïense krant maakte een verslag aan de hand van beelden op diens mobieltje. -
Boeings ruimtevaartuig Starliner geland in New Mexico
Het onbemande ruimtevaartuig Starliner van Boeing is na een onbemande testvlucht van zes dagen veilig op aarde geland. De capsule vloog eerst boven de Stille Oceaan, stak toen Mexico over, om te landen op de White Sands Missile Range in de Amerikaanse staat New Mexico. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
met video
Dit gebeurde er vannacht: VN meldt recordaantal vluchtelingen van 100 miljoen, strijd om Donbas gaat door
Volgens de Verenigde Naties zijn er voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht: ,,Een duizelingwekkend record.” En de strijd in het oosten van Oekraïne gaat onverminderd door. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmet video
Vijf jaar na bloedbad in Manchester: ‘De dader kwam als onschuldig kind ter wereld’
Vandaag is het vijf jaar geleden dat bij een concert van Ariana Grande in Manchester 22 mensen werden gedood door een bomaanslag. Verslaggever Geert Langendorff ging terug en sprak met betrokkenen.