Voor het eerst water uit Noordzee omgezet in drinkwater: ‘Dit is een mijlpaal’
Waterbedrijven in België hebben in Nieuwpoort voor het eerst zeewater omgezet in drinkwater. Vlaanderen is daarmee de eerste regio aan de Noordzee die de zee als bron voor drinkwater gebruikt, meldt het Belgische persbureau Belga. Het proefproject moet leiden tot een fabriek waarin in 2025 van zoet en brak water en zeewater jaarlijks vier miljoen kubieke meter kraanwater wordt gemaakt.
Vlaanderen kent maar een beperkte hoeveelheid drinkwater. Zeker in West-Vlaanderen zijn de voorraden beperkt. De dreiging van meer droge zomers - in combinatie met de extra vraag door toeristen in de vakanties - maakt dat er een tekort is aan nieuwe, zekere bronnen van drinkwater.
Nu al wordt in Vlaanderen brak water omgezet in drinkwater. Dat gebeurt in Oostende, waar waterbedrijf Farys brak kanaalwater omzet in kraanwater. De nieuwe ontziltingsinstallatie in Nieuwpoort gaat een stapje verder met zeewater uit de vaargeul. In de proefinstallatie worden verschillende technologieën getest, waarbij kan worden overgeschakeld van zoet naar brak of zout water. ,,Maar de installatie zal ook volledig op zeewater kunnen draaien”, verzekert Wim Jacobs, innovatiemanager bij Farys.
'Mijlpaal’
De fabriek zal jaarlijks water voor 30.000 gezinnen kunnen produceren, maar een verdubbeling van de capaciteit is voorzien. Op termijn is de bouw van meerdere installaties niet uitgesloten. ,,De zee is een oneindige bron van drinkwater. Bij problemen kunnen we zelfs drinkwater naar het binnenland transporteren”, zegt Marleen Porto-Carrero, algemeen directeur van Farys.
Het doel is Vlaanderen te voorzien van voldoende drinkwaterbevoorrading, ook in tijden van grote droogte, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. ,,Dit is een mijlpaal”, aldus de minister. ,,Ik ben bijzonder blij dat we ons voorbereiden, want we willen niet meemaken dat we zonder water komen te zitten.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rellen en onderzoek naar politie Wales na dood tieners op e-bike: werden ze achtervolgd of niet?
-
PREMIUM
Miljardair Elon Musk was ongeleid projectiel, nu heeft hij meer het imago van rockster
Noem een baanbrekende ontwikkeling en de kans is groot dat de naam van Elon Musk opduikt. Zelfsturende auto’s, lancering van de grootste raket ooit of een chip in onze hersenen? Het komt uit de koker van de miljardair of hij is er nauw bij betrokken. Hoe dóét hij dat? -
PREMIUM
Poetin geeft eeuwenoud kunstwerk weg aan kerk: experts vrezen onherstelbare schade
Het Tretjakov Museum in Moskou weigert de beroemdste icoon van Rusland af te staan aan de Russisch-orthodoxe kerk. Experts vrezen dat overhandiging de ondergang betekent voor het 15de-eeuwse kunstwerk. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Spanningen tussen Turkije en Duitsland na verspreiding van privégegevens Erdogan-critici
-
-
-
met video
Automobilist ramt hek bij ambtswoning Britse premier
Een automobilist is in Londen tegen het hek gereden bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10. Volgens de politie vielen er geen gewonden. De bestuurder van de auto is aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag en vernieling. De politie gaat niet uit van een terreurdaad. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.