Mike Bloomberg.
Volledig scherm
PREMIUM
Mike Bloomberg. © AP

Voor miljardair Bloomberg is niks te gek om Trump te verslaan

Met zijn miljarden probeert Mike Bloomberg niet alleen Donald Trump, maar ook Bernie Sanders te stoppen. In drie maanden campagne gaf Bloomberg al zeker 460 miljoen dollar uit. Wat doet een van de rijkste mensen op aarde om een linkse revolutionair van het stembiljet te houden?

Het Bloomberg Effect, noemt een belangrijke adviseur van Bernie Sanders het. Een campagnemedewerker in South Carolina stapte op deze Chuck Rocha af om te vertellen dat hij besloten had voor de campagne van Michael Bloomberg te gaan werken. ,,Hey Chuck, ik sta achter Bernie, ik ga op Bernie stemmen, maar ik ga nu voor het geld,” zo omschreef Rocha tegenover online magazine The Hilll hoe dat ging. ,,Want hij verdubbelt mijn salaris tot november en ik moet mijn rekeningen betalen als dit allemaal voorbij is.” Okay, zei Rocha – je moet doen wat je moet doen. ,,We willen nog steeds graag je stem, en vraag je mama en papa of ze ook voor Bernie stemmen. En hij zei: ‘oh, geen probleem’.”

Het is het gevolg van de ongewone campagnestrategie van de schatrijke voormalig burgemeester van New York: smijten met geld. Bloomberg, naar schatting 60 miljard dollar waard, financiert zijn campagne uit eigen zak en geeft zoveel uit aan salarissen en voordeeltjes voor zijn team, dat andere politieke groepen grote moeite hebben geschikte medewerkers te vinden.

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”