Meng Hongwei  zou alle strafbare feiten hebben bekend en krijgt daarvoor 13 jaar cel.
Volledig scherm
Meng Hongwei zou alle strafbare feiten hebben bekend en krijgt daarvoor 13 jaar cel. © AP

Voormalig hoofd Interpol biecht corruptie op en krijgt 13 jaar cel in China

Een Chinese rechtbank heeft het voormalige hoofd van Interpol veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim dertien jaar. Meng Hongwei bekende vorig jaar schuld aan het aannemen van steekpenningen. Hij moet nu ook een boete betalen van 2 miljoen yuan (ruim 261.000 euro).

Meng stond aan het hoofd van de internationale politieorganisatie in Frankrijk toen hij in 2018 spoorloos verdween. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan zijn thuisland. Later bleek dat hij daar was opgepakt. Meng bekleedde eerder allerlei topfuncties in China.

De Franse politie beschouwde de zaak als een ‘zorgwekkende verdwijning’ en de vrouw van Meng kreeg in Lyon politiebescherming na te zijn bedreigd. Gevreesd werd dat Meng het doelwit was geworden van de ‘anti-corruptiecampagne’ van de Chinese president Xi Jinping.

‘Alles opgebiecht’

De rechtbank in Tianjin zegt in een verklaring dat Meng ‘alle strafbare daden heeft opgebiecht’ en niet in hoger beroep gaat. China heeft onder president Xi Jinping op grote schaal de jacht geopend op corrupte functionarissen.

Critici zeggen dat de autoriteiten dat aangrijpen om politieke tegenstanders van Xi uit te schakelen. Volgens de officiële cijfers zijn er al anderhalf miljoen mensen vervolgd. Zo verdwenen er in China de afgelopen tijd vaker regeringsfunctionarissen en andere kopstukken, soms voor maanden.