Voormalige Duitse minister van Volksgezondheid blijft geheimzinnig over peperdure Berlijnse villa
Jens Spahn kocht in zijn tijd als Duitse minister van Volksgezondheid een villa van ruim 4 miljoen euro in een dure Berlijnse buitenwijk. Na twee jaar is nog altijd onduidelijk hoe de CDU’er het riante koophuis heeft gefinancierd.
De hardnekkige geruchten rondom zijn miljoenen kostende Berlijnse villa blijven Jens Spahn, van 2018 tot 2021 minister van Volksgezondheid in Duitsland, achtervolgen. Een Oostenrijkse bank zou hierbij een dubieuze rol hebben gespeeld, zo blijkt uit nieuwe onthullingen door Der Spiegel en Die Zeit.
De coronacrisis was een aantal maanden oud toen Jens Spahn in de zomer van 2020 samen met zijn man de handtekening zette onder een koopakte van een groot vrijstaand huis in Dahlem, een bekende villawijk in Berlijn waar vooral diplomaten en topbestuurders resideren. In eerste instantie wist Spahn de koopsom geheim te houden, maar Duitse journalisten kwamen er toch achter: 4,125 miljoen euro. Een rechtszaak tegen verschillende Duitse media ten spijt.
Daarmee is de kous allerminst af. Journalisten van Der Spiegel en Die Zeit blijven volharden in de vraag: hoe komt een politicus zonder groot familiekapitaal aan zoveel geld? Uit een mailwisseling tussen Die Zeit en twee Duitse regionale banken waarmee Spahn zakendoet blijkt dat de ex-minister 2 miljoen euro aan schuld aantrok voor de financiering van de villa.
Grote erfenis van vader van zijn man
Volgens Spahn zou het resterende bedrag van ruim 2 miljoen euro voldaan zijn dankzij een grote erfenis van de vader van zijn echtgenoot. Bronnen rondom Spahn bevestigen tegenover Die Zeit deze versie van het verhaal.
Maar nieuw onderzoek van Der Spiegel wijst anders uit: de schoonvader van Spahn was helemaal niet zo vermogend. In plaats daarvan blijkt de regionale Raiffeisenbank Attersee-Süd krediet aan het stel verstrekt te hebben. Opmerkelijk, aangezien het om een bank uit Oostenrijk gaat en dat buurland in Duitsland bekendstaat als een belastingparadijs vanwege de soepele fiscale regels uit het verleden.
Spahn en zijn echtgenoot hullen zich nu in stilzwijgen. Dezelfde bronnen rondom het echtpaar melden dat ze geïnvesteerd hebben in vastgoedbeleggingen die in korte tijd veel meer waard zijn geworden. Ook zou de vaste huisbank van Spahn een handje geholpen hebben.
Drie appartementen: samen 6 miljoen
De kwestie is saillant omdat Spahn al drie appartementen in Berlijn bezit met een gezamenlijke waarde van 6 miljoen euro, waaronder een woning die hij verhuurt aan de huidige minister van Financiën Christian Lindner (FDP). Ook Lindner moest zich onlangs verantwoorden over zijn woningbezit.
Wat de villasaga inhoudt voor zijn politieke carrière is onduidelijk. Na de pittige ministerpost op Volksgezondheid – waar hij vaak bekritiseerd werd – geldt Spahn als een van de zwaargewichten binnen de CDU. Velen binnen de partij zien in de 42-jarige politicus de toekomstige leider van de Duitse christendemocraten.
Enkele weken geleden bracht Spahn een boek uit over zijn tijd als minister. Daarin schrijft hij eveneens over de Berlijnse villa. Volgens Spahn was de timing van de transactie ‘politiek onhandig, gevoelloos’.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update/met video
Zeker acht doden bij schietpartij in synagoge Jeruzalem, dader gedood, VS bieden hulp aan
Door een schietpartij bij een synagoge in een joodse buitenwijk in Oost-Jeruzalem zijn zeker acht mensen omgekomen, melden Israëlische media. Minstens negen mensen zijn gewond geraakt, aldus de hulpdiensten in het door Israël ingelijfde deel van de stad. De politie, die spreekt over een terroristische aanval, heeft de dader gedood. -
PREMIUM
Merkel laat CDU loodzware erfenis na: ‘Mijn hart bloedt’
De Duitse regeringspartij CDU kiest binnenkort een nieuwe partijleider, maar veel mogelijke kandidaten houden zich nog stil. Wie neemt de zwalkende christendemocraten bij de hand? -
Plankgas in Duitsland aan banden? ‘Koehandel’ in politiek rond omstreden snelheidslimiet
Komt er nog in 2022 een einde aan plankgas op de Duitse snelwegen? Oppositiepartij CDU verleent alleen haar steun als de kerncentrales in Duitsland een halfjaar langer openblijven. De coalitie reageert niet happig op de politieke ‘koehandel’. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Bloedbad op verjaardagsfeestje in Zuid-Afrika: acht mensen doodgeschoten
Bij een schietpartij op een verjaardagsfeestje in de Zuid-Afrikaanse stad Gqeberha, voorheen Port Elizabeth, zijn zondagavond acht doden gevallen. Drie mensen raakten gewond.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
Zes kinderen in Oostenrijkse wijnkelder ontdekt, onder wie een baby
In een wijnstreek in het uiterste noordoosten van Oostenrijk zijn zes kinderen in een wijnkelder ontdekt die nergens staan ingeschreven en bij de overheden niet bekend waren. De vermoedelijke 54-jarige vader is aangehouden, meldde de politie in Hadres. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.