Trump en Macron stonden vorig jaar samen met schep in de hand om de boom een mooi plekje te geven in de tuin van het Witte Huis. Nu blijkt de boom na een jaar al dood te zijn.
Volledig scherm
Trump en Macron stonden vorig jaar samen met schep in de hand om de boom een mooi plekje te geven in de tuin van het Witte Huis. Nu blijkt de boom na een jaar al dood te zijn. © AP

'Vriendschapsboom’ die Trump kreeg van Franse president is na jaar al dood

Vorig jaar haalden Trump en Macron nog het wereldnieuws door hun innige vriendschap. Om hun vriendschap tijdens een staatsbezoek te bezegelen gaf Emmanuel Macron aan Donald Trump een eikenboompje. Maar het boompje dat de Franse president cadeau deed aan zijn trouwe Amerikaanse vriend, blijkt na een jaar alweer dood te zijn.

De twee presidenten plantten het boompje in april 2018 in de tuin van het Witte Huis tijdens het staatsbezoek aan de Verenigde Staten van de Franse president Macron. Als teken van de vriendschap tussen de twee landen, maar ook tussen de twee presidenten. Tijdens het staatsbezoek herhaalden de twee een aantal keer dat ze goede vrienden van elkaar zijn. En dat leverde enkele hilarische beelden op. Zo veegde Trump voor het oog van de camera’s een beetje roos van het colbert van Macron. Ook liepen de twee gebroederlijk hand in hand door het Witte Huis.

Het boompje dat de twee tijdens het bezoek plantten moest vorig jaar kort na de ceremonie alweer de grond uit, omdat het in quarantaine moest. Nu blijkt dat de jonge eik dat niet heeft overleefd, zo kwam volgens de Franse kranten Le Figaro en Le Monde dit weekend aan het licht.

De boom kwam uit Belleau, een voormalig slagveld uit de Eerste Wereldoorlog. Bij de plantceremonie vorig jaar dankte Macron de Amerikaanse militairen die in die oorlog hielpen Frankrijk te bevrijden van de Duitse bezetter.

Op beelden in onderstaande tweet is de boom te zien in betere tijden. Macron en Trump stonden samen met scheppen in de tuin van het Witte Huis om de boom te plantten. 

In onderstaande video zijn fragmenten te zien uit het soms opmerkelijke staatsbezoek van Macron aan de Verenigde Staten vorig jaar.