Volledig scherm
Joshua Wong verlaat de Lai Chi Kok gevangenis in Hong Kong. © AFP

Vrijgelaten activist wil snel deelnemen aan nieuwe protesten in Hongkong

Een leider van de Occupy Central-demonstratie in Hongkong in 2014 is maandag vrijgelaten. Joshua Wong had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar is na twee maanden weer op vrije voeten. Of dit iets te maken heeft met de huidige protesten en onrust, is niet bekend.

Wong werd het gezicht van de paraplubeweging. Hij werd in TIME magazine uitgeroepen tot invloedrijkste tiener van 2014 en werd in 2017 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Veel jongeren gingen vijf jaar geleden de straat op omdat ze meer democratie wilden. Samen met 19 andere demonstranten werd Wong opgepakt en tot celstraf veroordeeld. Later kreeg hij opnieuw drie maanden cel vanwege het negeren van een gerechtelijk bevel. 

Direct na zijn vrijlating hield Wong een persconferentie. Hij zei dat de hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, op moet stappen na het politiegeweld van afgelopen week en dat hij zich snel bij de massale protesten zal aansluiten.

Volledig scherm
Activist Joshua Wong roept Carrie Lam op te vertrekken. © AFP

2 miljoen mensen de straat op

Zondag gingen bijna 2 miljoen mensen de straat op in Hongkong om te demonstreren tegen een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. Honderden demonstranten brachten de nacht door op straat en blokkeerden belangrijke wegen in de stad. Op verzoek van de politie verplaatsten zij zich maandagochtend naar de kant van de weg. ,,Dit is geen oproep om te vertrekken, maar verplaats je alsjeblieft naar de stoep. Het is maandag en mensen moeten werken of naar school’’, zei een omroeper volgens The South China Morning Post.

De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, bood zondag haar excuses aan vanwege het politiegeweld bij eerdere demonstraties. De politie is daarom gezegd niet hard in te grijpen maandag.

Bekijk hier beelden van de protesten in Hongkong :

  1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
  2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.