Brandweerlieden in Australië.
Volledig scherm
Brandweerlieden in Australië. © PAUL SUDMALS via REUTERS

Vrijwillige brandweerman in Australië mogelijk brandstichter

De Australische politie verdenkt een 19-jarig lid van de vrijwillige brandweer er van zeven branden te hebben aangestoken in deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Mogelijk stak hij het vuur aan om de brand vervolgens met collega’s te komen blussen.

De man zou kort voor het uitbreken van een brand op dinsdag opvallend dicht in de buurt zijn geweest, stelt de politie in een verklaring. De tiener werd kort daarop gearresteerd. Ook is hij ontheven uit zijn functie bij de vrijwillige brandweer. ,,Dit type vermeend gedrag is het ultieme verraad van onze eigen leden en onze bredere gemeenschap”, reageerde Shane Fitzsimmons, een regionale brandweercommissaris, op de aanhouding. Meerdere mensen zijn de afgelopen weken opgepakt op verdenking van brandstichting.

In Australië woeden sinds oktober grote bosbranden. Zes mensen zijn tot nu toe omgekomen door het vuur, 1.5 miljoen hectare aan grond is verschroeid. Nieuw-Zuid-Wales is een van de zwaarst getroffen gebieden. Woensdag probeerde de brandweer 129 branden in de deelstaat te blussen. Meer dan 1800 brandweermannen zijn ingezet.

  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.