Volledig scherm
Brandweerlieden in Australië. © PAUL SUDMALS via REUTERS

Vrijwillige brandweerman in Australië mogelijk brandstichter

De Australische politie verdenkt een 19-jarig lid van de vrijwillige brandweer er van zeven branden te hebben aangestoken in deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Mogelijk stak hij het vuur aan om de brand vervolgens met collega’s te komen blussen.

De man zou kort voor het uitbreken van een brand op dinsdag opvallend dicht in de buurt zijn geweest, stelt de politie in een verklaring. De tiener werd kort daarop gearresteerd. Ook is hij ontheven uit zijn functie bij de vrijwillige brandweer. ,,Dit type vermeend gedrag is het ultieme verraad van onze eigen leden en onze bredere gemeenschap”, reageerde Shane Fitzsimmons, een regionale brandweercommissaris, op de aanhouding. Meerdere mensen zijn de afgelopen weken opgepakt op verdenking van brandstichting.

In Australië woeden sinds oktober grote bosbranden. Zes mensen zijn tot nu toe omgekomen door het vuur, 1.5 miljoen hectare aan grond is verschroeid. Nieuw-Zuid-Wales is een van de zwaarst getroffen gebieden. Woensdag probeerde de brandweer 129 branden in de deelstaat te blussen. Meer dan 1800 brandweermannen zijn ingezet.

  1. Machtsstrijd binnen de Duitse CDU: Jetzt geht’s los!

    Machts­strijd binnen de Duitse CDU: Jetzt geht’s los!

    De strijd om de macht binnen de in crisis verkerende partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is geopend. Nadat de eerste kandidaat voor het CDU-voorzitterschap zich vorige week al bekend had gemaakt, doet een tweede dat nu ook en mogelijk volgt later vandaag een derde. De huidige voorzitter van de christendemocraten vertrekt vanwege de taboedoorbrekende samenwerking van partijgenoten met de rechts-radicale AfD in de deelstaat Thüringen.