Volledig scherm
foto ter illustratie. © Shutterstock

Vrouw luidt noodklok na stikken baby door ‘schattig’ haarbandje

Een Schotse moeder heeft op sociale media de noodklok geluid over de mogelijke gevaren van haarbandjes voor baby’s. Volgens de vrouw zijn de bandjes weliswaar snoezig om te zien, maar moeten ze alleen worden gedragen onder toezicht. Ze doet haar noodkreet omdat het veertien maanden oude dochtertje van een goede vriendin onlangs stikte nadat de versiering per ongeluk over haar neus en mond was gezakt. 

Het schokkende relaas van de vrouw heeft enige tijd op Facebook gestaan en werd in korte tijd maar liefst 90.000 keer gedeeld en voorzien van zeker 10.000 reacties. In haar post vertelt de vrouw wat haar vriendin overkwam en ook dat ze namens haar prominent aandacht vraagt voor de risico's van hoofdbandjes van voor piepjonge meisjes.

,,De moeder van de baby ging na een wandeling buiten even douchen toen ze zag dat haar dochtertje, met een hoofdband om, rustig lag te slapen in haar wipstoeltje. Na een half uur keerde ze terug en zag ze dat de hoofdband op de een of andere manier was afgezakt en op de plek van de neus en mond zat. Vervolgens bleek het meisje te zijn overleden.”

Onderzoek door artsen wees later uit dat het kindje, als het geen hoofdband had gedragen, zeker nog had geleefd. In haar bericht dringt de vrouw aan op een algeheel verkoopverbod van haarbandjes voor jonge kinderen. ,,Ze zijn schattig maar vormen een groot gezondheidsrisico”, schrijft ze namens haar ontroostbare vriendin. Waarom ze haar Facebook-waarschuwing weer verwijderde, is onduidelijk.

Pijnlijk

De gevaren van de hoofdbandjes zijn al langer bekend en beperken zich zeker niet alleen tot Schotland. Op Nederlandse sites over de opvoeding van kinderen wordt al tijden gewaarschuwd voor het babyaccessoire. ,,Voordat je ze met deze accessoires versiert, moet je je bewust zijn van de mogelijke schade die ze kunnen veroorzaken”, wordt nadrukkelijk gemeld op de site Jebentmama.

De baby kan er om meerdere redenen last van hebben. Zo kan de druk van het elastiek op de schedel te groot en dus pijnlijk zijn. Verder kunnen de bandjes het aan elkaar groeien van de schedeldelen, waartussen zich open structuren bevinden, belemmeren. Ook kunnen baby's de banden met hun handjes aftrekken en in hun mond stoppen.

Zo’n band mag volgens de site maar een minimale hoeveelheid elastiek hebben en moet toch weer zo ‘strak’ zitten dat hij niet te makkelijk afzakt. Ook wordt geadviseerd de bandjes niet de hele dag te laten dragen, maar alleen op bepaalde momenten zoals bij een wandeling buiten. Nog een tip: observeer baby’s die zo'n band dragen goed, laat ze nooit alleen en vraag bij twijfel advies aan een kinderarts. Volgens de genoemde site zijn er best leuke alternatieven voor de hoofdbandjes, zoals kleine decoraties die vastzitten aan broches of stickers.

Volledig scherm
De post van de vrouw © Facebook