VS evacueren tolken uit Afghanistan, Biden spreekt over mijlpaal
De Amerikaanse autoriteiten hebben een eerste groep Afghaanse medewerkers naar de Verenigde Staten gevlogen in het kader van een operatie om personeel uit Afghanistan te halen. President Joe Biden sprak in een verklaring over een ‘belangrijke mijlpaal’.
Amerikaanse troepen vertrekken na twintig jaar uit Afghanistan en dat leidt tot grote bezorgdheid onder Afghanen die bijvoorbeeld als tolk of chauffeur voor de VS hebben gewerkt. Zij vrezen voor wraakacties nu de moslimextremisten van de Taliban daar steeds verder oprukken. Zo werd in mei een voormalige Afghaanse tolk van het Amerikaanse leger doodgeschoten door de Taliban. De 32-jarige Sohail Pardis werd met kogels gestopt bij een wegblokkade. Daarna zou hij de auto zijn uitgesleurd en zijn onthoofd. De dagen ervoor zou Pardis aan een vriend al hebben verteld dat hij doodsbedreigingen ontving van militanten. Ze hadden ontdekt dat hij tijdens het 20-jarige conflict zestien maanden lang voor het Amerikaanse leger had gewerkt.
De eerste groep geëvacueerde Afghanen bestaat volgens Amerikaanse media uit ongeveer tweehonderd personen. Zij vertrokken vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Fort Lee in Virginia. Biden bevestigde vrijdag dat die eerste vlucht van ‘Operation Allies Refuge’ is geland. De president zei dat een belofte wordt ingelost aan de duizenden Afghanen die in hun thuisland ‘schouder aan schouder hebben gestaan’ met de Amerikanen. Ze konden rechtstreeks naar de VS vliegen omdat al achtergrondchecks zijn uitgevoerd door de inlichtingendiensten.
Medische controles
De Afghanen mogen in Fort Lee hun visumaanvraag afronden. Ook ondergaan ze daar medische controles. Daarna kunnen ze beginnen aan ‘hun nieuwe levens in de Verenigde Staten’, aldus Biden. Vele duizenden andere Afghanen moeten nog wel te horen krijgen of ze in aanmerking komen voor evacuatie. De Amerikaanse autoriteiten hebben een speciaal visumprogramma opgezet voor hun voormalige medewerkers in Afghanistan. Er hebben naar schatting al 18.000 Afghanen zo’n ‘Special Immigrant Visa’ aangevraagd. Daarnaast zijn er ook nog zo’n 53.000 gezinsleden van ex-medewerkers die meewillen.
Lees verder onder de foto
Het kan volgens nieuwssite The Hill tot achthonderd dagen duren voordat zo’n visumaanvraag is verwerkt. Dat leidde tot onvrede in de Amerikaanse politiek, waar pogingen worden gedaan om het proces te stroomlijnen. Er bestaat ook bezorgdheid onder Amerikaanse politici over Afghaanse ex-medewerkers die buiten de hoofdstad wonen. Die kunnen onderschept worden door de Taliban als ze proberen de hoofdstad te bereiken. De Amerikaanse autoriteiten zeggen niet de middelen te hebben om mensen op te halen in andere delen van Afghanistan.
‘Onnodig lang’
Ook hier speelt de discussie. Nederland zette sinds het in 2002 actief werd in Afghanistan 273 tolken in. ,,Het is onvergeeflijk als die tolken of hun familie worden vermoord, omdat wij hier bezig waren met de bureaucratie”, stelde PvdA-Kamerlid Kati Piri afgelopen juni. Volgens haar duren de procedures onnodig lang en hebben de betrokken ministeries die niet versneld, toen bleek dat de troepen eerder zouden vertrekken uit Afghanistan dan gepland. Demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie wil dat ‘niemand tussen wal en schip valt’, maar bestrijdt dat de tijd dringt. Met het vertrek van de Nederlandse militairen is de deur naar Nederland niet dicht. ,,Onze ambassade blijft gewoon open”, zei ze tijdens het debat in juni. Maar dat geldt wel alleen ‘zolang de veiligheidssituatie het toelaat’.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Rio de Janeiro
In het Braziliaanse Rio de Janeiro heeft de politie in het water van de Guanabara Baai lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom, die sinds december vorig jaar was vermist. Dat melden Braziliaanse media. De politie liet woensdag weten dat onderzoek van genetisch materiaal van de lichaamsdelen heeft aangetoond dat het inderdaad gaat om de 36-jarige Nederlandse. -
PREMIUM
Rusland kijkt met argusogen naar het ‘Afghaanse gevaar’
De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan leidt in Rusland tot leedvermaak. Maar de wederopstanding van de Taliban in dat land, kan ook Rusland hard treffen. -
Afghaanse tolken zijn leven in eigen land niet zeker, VS veroordeelt moordpartijen door Taliban
Met het terugtrekken van de internationale troepenmacht uit Afghanistan grijpt de Taliban zijn kans. De radicaalislamitische gropering herovert het land stukje bij beetje. Het maakt dat elke Afghaan die de internationale coalitie ooit hielp zijn of haar leven niet meer zeker is. Vooral tolken worden aangevallen. De VS reageerden vandaag woedend op dat gerichte geweld en Canada zwoor ‘onze tolken’ zo snel mogelijk een veilig heenkomen te bieden. -
PREMIUMReportage
Terug naar hun baasje: dieren tonen dezelfde emoties als de geredde mensen in Cherson
Met bootjes, surfplanken en supboards redden de inwoners van Cherson wat er te redden valt. Correspondent Jan Hunin ziet hoe tientallen opgeviste katten en honden in kooien wachten tot ze naar een asiel worden gebracht. Al is er één ondankbaar mormel dat de benen neemt.
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Oud-topman Italiaanse fabriek Eternit krijgt 12 jaar cel wegens asbest in bouwmaterialen
Een oud-directeur van een Italiaanse fabriek van Eternit is veroordeeld tot 12 jaar cel voor onvrijwillige doodslag, melden Italiaanse media. Stephan Schmidheiny, een Zwitserse zakenman, stond terecht voor de dood van 392 mensen in de omgeving van het noordwestelijke stadje Casale Monferrato, waar hij tussen 1976 en 1986 directeur was van de belangrijkste Eternit-fabriek van het land.