Volledig scherm
De Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov (links) en Mike Pompeo (rechts) tijdens een gezamenlijke persconferentie na hun ontmoeting dinsdag in Washington. © Getty Images

VS waarschuwt Rusland voor ‘onaanvaardbare’ inmenging verkiezingen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Rusland gewaarschuwd voor ‘onaanvaardbare’ Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar in de VS. Dat deed hij tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

,,Ik was duidelijk. Het is onaanvaardbaar en ik heb onze verwachtingen van Rusland duidelijk gemaakt’’, verklaarde Pompeo op een gezamenlijke persconferentie.

Lavrov stelde daarop dat de beschuldigingen dat Rusland een rol gespeeld zou hebben bij de verkiezingen van 2016 op ,,niets zijn gebaseerd’’. Hij verwees naar het rapport van speciale gezant Robert Mueller waarin staat dat er geen bewijs is van samenzwering tussen Donald Trump en Rusland. Lavrov zei ook dat Moskou communicatie tussen de VS en Rusland heeft willen publiceren die de Russen vrijpleit van inmenging bij die verkiezingen, maar dat de VS dat heeft geblokkeerd.

Voorts riep Pompeo Moskou tijdens het gesprek in de Oval Office op om het conflict met Oekraïne op te lossen. Het gesprek tussen de Amerikaanse en Russische topdiplomaten vond achter gesloten deuren plaats.