De 19-jarige Harry Dunn reed op een motor toen hij door Anne Sacoolas werd aangereden. De tiener overleed aan zijn verwondingen.
Volledig scherm
De 19-jarige Harry Dunn reed op een motor toen hij door Anne Sacoolas werd aangereden. De tiener overleed aan zijn verwondingen. © Facebook

VS weigert opnieuw Brits verzoek om uitlevering diplomatenvrouw die tiener doodreed

Nieuws/UpdateDe Verenigde Staten hebben opnieuw afwijzend gereageerd op een verzoek van Groot-Brittannië om de vrouw van een diplomaat uit te leveren. Anne Sacoolas ontvluchtte Engeland in augustus vorig jaar nadat ze de 19-jarige Harry Dunn had doodgereden in het Engelse graafschap Northamptonshire.

De toepassing van het uitleveringsverdrag zou ‘bijzonder ongepast zijn’ en een ‘buitengewoon verontrustend precedent scheppen’, zo reageerde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag op het Britse verzoek. 

Vorige maand werd al bekend dat de Britse openbaar aanklager de Amerikaanse in staat van beschuldiging had gesteld in verband met het fatale ongeval.

De 19-jarige Harry reed in augustus vorig jaar op zijn motor toen hij werd geschept door de Amerikaanse Anne Sacoolas (42). Zij was net weggereden van de militaire basis in het Engelse graafschap Northamptonshire waar haar man werkzaam was, maar reed honderden meters op de verkeerde weghelft. Harry overleed aan zijn verwondingen en Sacoolas vluchtte niet veel later - na eerst haar medewerking aan Britse agenten te hebben toegezegd - met haar gezin naar de Verenigde Staten. Dat deed zij door gebruik te maken van de diplomatieke immuniteit van haar man. 

Grote rel

Tim Dunn and Charlotte Charles, de (inmiddels gescheiden) ouders van Harry Dunn.
Volledig scherm
Tim Dunn and Charlotte Charles, de (inmiddels gescheiden) ouders van Harry Dunn. © REUTERS

Het ongeval leidde tot een grote rel in Engeland én tot diplomatieke spanningen tussen dat land en de Verenigde Staten. Half oktober bezochten de ouders van Harry Amerika. Zij spraken er met verschillende media om de druk op te voeren, op Sacoolas om het gerechtelijk onderzoek te ondergaan, op de regering-Trump om haar uit te leveren aan Engeland.

Ook bezochten Charlotte en Tim president Trump in het Witte Huis. De president verraste de ouders plots met de mededeling dat Sacoolas in een aangrenzende kamer zat, klaar om de nabestaanden onder ogen te komen. Fotografen stonden met toestemming van het Witte Huis klaar om de confrontatie vast te leggen. 

,,Het was duidelijk dat ze op zoek waren naar een foto van de president die mevrouw Sacoolas aan Harry’s ouders introduceerde”, vertelde Radd Seiger, de woordvoerder van de familie, daarna. De ouders van Harry weigerden onderdeel te zijn van Trumps ‘smerige’ stunt. Seiger: ,,Trump schudde daar de hand van Charlotte en beloofde haar een oplossing, maar sindsdien heeft hij niks meer van zich laten horen.’’

Sacoolas’ advocaat had eerder al eens aangegeven dat de vrouw niet vrijwillig naar Engeland zal terugkeren en zo het risico te lopen in de gevangenis te belanden om een ,,verschrikkelijk maar niet expres veroorzaakt ongeval’’. Ook de Amerikaanse autoriteiten hebben eerder door laten schemeren niet aan een uitlevering mee te zullen werken.