Weer betoging in Barcelona, toeristen geadviseerd 's avonds uit centrum te blijven

videoVoor vanavond staat weer een betoging gepland. Het advies voor de duizenden toeristen die de stad in de herfst bezoeken: overdag is er niets loos, maar blijf ’s avonds weg van de demonstraties. Zaterdag was de eerste rustige avond in Barcelona na een week vol geweld.

Op een warme, half bewolkte zondag stroomt het centrum van Barcelona weer redelijk vol met toeristen. Weinig tot niets is er op de meest toeristische plaatsen te merken van de hectische week vol geweld die volgde op de lange gevangenisstraffen die het Hooggerechtshof negen Catalaanse politici en activisten maandag oplegde. Op enkele straten zijn wegwerkers bezig nieuw asfalt aan te brengen; het was onbegaanbaar na de veel branden die er de afgelopen dagen woedden.

De zaterdagavond en -nacht waren verliepen voor het eerst zonder de onlusten van de dagen ervoor. Een demonstratie was er wel, zoals elke dag, maar vreedzame betogers - die hun protest vóór Catalonië en tégen Spanje door dat geweld overschaduwd zien - stelden zich dit keer op tussen de politiemacht en de relschoppers, om een botsing te voorkomen. Het hielp.

Voor hoe lang, is de grote vraag. Om zes uur op zondagavond is er een nieuwe betoging aangekondigd. Voor de afvaardiging van de Spaanse regering in Barcelona, om de hoek van het populaire Pedrera-gebouw van Gaudí op de majestueuze Passeig de Gràcia. Opnieuw duizenden betogers, opnieuw tientallen politiebusjes. En de vraag én de vrees wat er zal gebeuren, of de brandende barricades weer zullen aanwakkeren.

Aanhangers van een Verenigd Spanje zijn nu bijeen in het centrum van Barcelona.
Volledig scherm
Aanhangers van een Verenigd Spanje zijn nu bijeen in het centrum van Barcelona. © REUTERS

Balans

De balans, tot nu toe: 576 gewonden, zowel demonstranten als agenten, en 160 arrestanten, van we er nog 18 in de cel zitten. Vier mensen hebben een oog verloren door de rubberkogels van de politie een oog verloren. Bijna zestig journalisten en fotografen, allemaal goed herkenbaar door hun oranje hesjes, hebben door het harde optreden van de oproerpolitie lichte verwondingen opgelopen. Agenten die op hun beurt bevreesd zijn voor de gelanceerde kogellagers die de radicalen als wapen gebruiken.

De beelden van een Barcelona dat ’s avonds in brand lijkt te staan verontrust burgemeester Ada Colau en de ondernemers uit de stad. Zij belegden zaterdag een bijeenkomst om te proberen via de dialoog de rust in de stad terug te brengen. De schade aan straatmeubilair is groot, maar gevreesd wordt vooral voor een terugloop van het aantal toeristen dat de stad jaarlijks bezoekt.

De regering van Catalonië was niet uitgenodigd bij de vergadering; die wordt verweten, vooral premier Torra, het geweld van de radicalen niet expliciet te veroordelen. Er gaan steeds meer stemmen op die het aftreden van Torra eisen, ook binnen de Catalaanse regeringspartijen. De Spaanse premier Sánchez wil niet met hem in gesprek zolang hij geen afstand neemt van het geweld.

Vandaag staan er volgende demonstraties gepland: nu van tegenstanders van een zelfstandig Catalonië.
Volledig scherm
Vandaag staan er volgende demonstraties gepland: nu van tegenstanders van een zelfstandig Catalonië. © REUTERS

Dat zou op een lome zondagavond zomaar weer kunnen opleven. Daarom het advies van de autoriteiten aan winkeliers, stadsbewoners en toeristen: blijf voorlopig in de avonduren uit de buurt van de plaatsen waar gedemonstreerd gaat worden.