Volledig scherm
Brad Gobright © Facebook Brad Gobright

Wereldberoemde klimmer overleden na val van rotswand in Mexico

In het noorden van Mexico is de wereldberoemde Amerikaanse solo-bergbeklimmer Brad Gobright (31) om het leven gekomen. Gobright en een maat waren bezig met het afdalen van een steile rotswand van toen plotseling iets misging met een veiligheidstouw waar ze aan vastzaten. De zeer ervaren sporters vielen daardoor naar beneden. 

Aidan Jacobson (26), de collega van Gobright, overleefde het ongeluk omdat zijn val van 200 meter door struikgewas werd gebroken. Gobright viel 300 meter naar beneden, belandde op een uitstekende rots en was op slag dood. Volgens Jacobson, zo vertelde hij aan de website Outsideonline,  daalden ze af met een speciale abseiltechniek die inhoudt dat twee klimmers aan het uiteinde van een verankerd, 80 meter lang touw vastzitten. Vervolgens gebruiken de klimmers bij een afdaling hun lichamen als tegengewichten. 

,,Alles leek goed te gaan. Ik zat iets boven Gobright toen we plotseling een plopgeluid hoorden. Vervolgens begonnen we te vallen en te schreeuwen. Toen ik na mijn val bijkwam, zag ik dat mijn vriend het niet had overleefd”, aldus een aangeslagen Jacobson. Hij vermoedt dat het touw brak. 

Gobright uit Californië klom al sinds zijn jeugd en won ettelijke prijzen. Zo beklom hij ooit in een recordtijd - met blote handen en zonder enige vorm van beveiliging - de beroemde granieten rotswand El Capitan in het Yosemite Park in de Verenigde Staten. De internationale klimwereld heeft vol afschuw op zijn plotselinge dood gereageerd. Op sociale media worden zijn nabestaanden gecondoleerd.