Wereldwijd minder executies, maar Egypte voltrok drie keer zo vaak de doodstraf
Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar met ruim een kwart gedaald ten opzichte van 2019 en met 70 procent in de laatste vijf jaar. Steeds meer landen schaffen de doodstraf af. Maar de coronapandemie heeft achttien landen er niet van weerhouden toch executies uit te voeren. Dat staat in het jaarlijkse doodstrafrapport van Amnesty International.
De mensenrechtenorganisatie registreerde vorig jaar 483 executies. Dat is met uitzondering van landen als China, Noord-Korea en Syrië, waar deze cijfers ‘staatsgeheim’ zijn. De daling komt omdat steeds meer landen tegen de doodstraf zijn, en in beperkte mate omdat zaken vertraagd zijn door de coronacrisis.
De meeste executies (90 procent) zijn uitgevoerd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het gros daarvan komt op conto van Egypte, Iran, Irak en Saoedi-Arabië. Middelen om de doodstraf uit te voeren waren onthoofding, elektrocutie, ophanging, een dodelijke injectie en doodschieten met een vuurwapen.
Koploper
Waar in de meeste landen het aantal executies afnam, werd in Egypte de doodstraf drie keer zo vaak uitgevoerd (32 naar 107). Het land heeft daarmee Saoedi-Arabië afgelost als koploper in de regio. Alleen al in oktober en november werden in Egypte 53 mannen en 4 vrouwen geëxecuteerd. Ze werden ter dood veroordeeld voor politiek geweld, vaak na oneerlijke rechtszaken, ‘gedwongen’ bekentenissen en marteling.
Ook in andere landen gingen executies gewoon door. In het laatste half jaar dat Donald Trump president van de Verenigde Staten was, werden tien mensen geëxecuteerd.
,,Terwijl de wereld gefocust was op het beschermen van mensenlevens tegen corona, blijven sommige regeringen hardnekkig vasthouden aan de doodstraf en bleven ze ondanks alles executies voltrekken’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.
Volgens de mensenrechtenorganisatie hadden terdoodveroordeelden weinig kans hun straf aan te vechten. Advocaten in de VS gaven aan dat ze niet goed onderzoek konden doen of cliënten persoonlijk konden ontmoeten , waardoor er geen eerlijk rechtsproces was. ,,De doodstraf is een weerzinwekkende straf en het feit dat landen tijdens een pandemie executies blijven voltrekken, laat zien hoe wreed het is’', zegt Callamard.
Dodencellen
,,Onder normale omstandigheden is het zwaar om te vechten tegen een executie, maar tijdens de pandemie kregen veel mensen in dodencellen geen persoonlijke juridische bijstand. Veel mensen die terdoodveroordeelden bijstaan, moesten zich blootstellen aan gezondheidsrisico’s. Het gebruik van de doodstraf onder deze omstandigheden is extra schokkend.’’
Volgens internationale wetgeving mag de doodstraf slechts worden gebruikt bij ernstige misdrijven, zoals moord. Maar veel landen houden zich daar niet aan. In Azië wordt de doodstraf ook opgelegd voor drugsdelicten, corruptie en godslastering.
Coronaregels
In Iran is het ingezet tegen dissidenten, demonstranten en leden van etnische groeperingen, terwijl China het niet naleven van de coronaregels soms ook met executie bestraft.
Het aantal opgelegde doodvonnissen (ten minste 1477) daalde vorig jaar wel met 36 procent. In 30 van de 54 landen die doodstraffen oplegden, nam Amnesty International een daling waar. Uitzonderingen waren Indonesië, waar het aantal doodvonnissen (117) toenam met 46 procent, en Zambia waar 119 doodstraffen werden opgelegd (18 meer dan in 2019).
,,Ondanks het voortdurende gebruik van de doodstraf door sommige regeringen, was het overall plaatje van 2020 positief’', zegt Callamard. ,,Het aantal bekende executies blijft afnemen, wat een doodstrafvrije wereld steeds dichterbij brengt. Wij blijven actievoeren tot de doodstraf overal, en voor altijd is afgeschaft.’'
Tineke schrijft met terdoodveroordeelden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Noord-Korea zegt dat virusuitbraak onder controle is
Noord-Korea zegt dat het aantal besmettingen met het coronavirus onder controle is en ‘stabiel afneemt’. Dinsdag (lokale tijd) registreerde het land voor de derde dag op rij minder dan 200.000 nieuwe ‘koortsgevallen’. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Videoverslag invasie Russische tankcommandant: ‘We worden al drie uur aangevallen, ze fucken ons’
Wat overkomt een jonge tankofficier die Oekraïne moet aanvallen? Een Oekraïense krant maakte een verslag aan de hand van beelden op diens mobieltje. -
Virginia schaft als eerste zuidelijke staat de doodstraf af
Virginia heeft woensdag de doodstraf afgeschaft. Gouverneur Ralph Northam ondertekende de wet, die van zijn staat de 23ste maakt zonder executies. -
Pakistan veroordeelt mannen ter dood die vrouw verkrachtten in bijzijn van kinderen
Een Pakistaanse rechtbank heeft twee mannen ter dood veroordeeld voor de verkrachting van een moeder in het bijzijn van haar jonge kinderen, een misdaad die het land schokte en protesten uitlokte.
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
met video
Activiste dringt door tot rode loper Cannes en protesteert tegen seksueel geweld in Oekraïne
Een vrouw heeft vrijdagavond tijdens een première op het festival van Cannes geprotesteerd tegen het seksueel geweld jegens vrouwen in Oekraïne. De vrouw trok op de rode loper een groot deel van haar kleren uit. Op haar lichaam had zij met verf de tekst Stop raping us (‘Hou op ons te verkrachten’) geschreven, over de kleuren van de Oekraïense vlag.