Zelenski wil alleen praten met Poetin, Russische nationalisten voeren de druk op
Dit gebeurde er vannachtAls er serieus gepraat gaat worden over het einde van de strijd, dan alleen met Vladimir Poetin. Dat heeft de Oekraïense president Zelenski gezegd. En in Rusland roepen veteranen op tot een fellere oorlog.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil alleen om de tafel met Vladimir Poetin om een eind te maken aan de oorlog, en met niemand anders. ,,Hij is degene die alles beslist.” Dat zei Zelenski in een videotoespraak voor het Wereld Economisch Forum in Davos. ,,Ik kan geen enkele andere ontmoeting met iemand van de Russische Federatie accepteren. Alleen Poetin persoonlijk gaat over het einde van deze oorlog. En dat moet ook het enige agendapunt zijn van een dergelijke ontmoeting: het stoppen van de strijd. Elk ander gesprek heeft geen zin.” Zelenski gaf evenwel meteen aan dat het vanwege ‘de Russische behandeling van burgers in bezette gebieden’ steeds moeilijker wordt om onderhandelingen te organiseren.
Deal met China
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft aangekondigd dat zijn land de banden met China gaat versterken. Dat land heeft informatie- en communicatietechnologie die ‘op geen enkele manier inferieur is aan die van het Westen’. ,,Een goede deal met China is in ons beider voordeel.”
We kunnen alleen rekenen op onszelf en op landen die niet naar andermans pijpen dansen
Tijdens een bijeenkomst in Moskou zei hij dat het niet anders kan vanwege de ‘russofobie’ die het Westen sinds de invasie van Oekraïne tentoonspreidt. In de strijd tegen Westerse sancties kijkt Rusland volgens Lavrov naar ‘betrouwbare landen’ om voortaan handel mee te drijven. Als het Westen daarna toch weer toenadering zoekt, dan zit de deur echter niet in het slot: ,,Daar gaan we dan serieus naar kijken. We moeten echter zorgen dat we niet langer afhankelijk zijn van het Westen als het gaat om belangrijke sectoren als de veiligheid of de economie. We kunnen alleen rekenen op onszelf en op landen die niet naar andermans pijpen dansen.”
Kritiek op Poetin
Russische nationalisten hebben steeds meer kritiek op de moeizaam verlopende ‘speciale militaire operatie’ van hun land in Oekraïne. Dat meldt het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) in zijn dagelijkse update over de oorlog. De roep om een algehele mobilisatie, die het Kremlin nog steeds niet wil afkondigen, neemt toe. Zo wil een invloedrijke groep van veteranen dat Poetin de oorlog verklaart aan Oekraïne, omdat hij dan meer soldaten kan oproepen.
De aanleiding voor dit felle standpunt lijkt de rampzalige oversteek van de rivier Siverski Donets te zijn, op 11 mei. Bij een Oekraïense aanval zouden daar honderden Russische soldaten gesneuveld zijn. Er was destijds meteen al kritiek: wie steekt er nou midden in een oorlogsgebied, waar fel gevochten wordt, een rivier over? Zelfs Russische waarnemers trokken toen de competentie van de legerleiding in twijfel.
Doodstraf voor deserteurs
De veteranen roepen Poetin in een brief op een mobilisatie af te kondigen in alle regio’s die grenzen aan Navo-landen. Ook moeten daar ‘regionale verdedigingstroepen’ worden gevormd en moet de militaire dienstplicht verlengd worden van één naar twee jaar. Poetin moet verder duidelijker uitspreken dat Russische troepen niet alleen bezig zijn met de ‘denazificatie’ van Oekraïne, maar ook een oorlog uitvechten om historische Russische gebieden en de positie van het land in de wereldorde. Als laatste eisen de oud-officieren de doodstraf voor deserteurs.
Volgens het ISW past de brief van de veteranen in een patroon. Russen die in principe achter de invasie van Oekraïne staan, hebben steeds openlijker aanmerkingen op het Kremlin. Zo was er onlangs kritiek van de gouverneur van Kaliningrad, een Russische exclave midden in de Europese Unie, op de grens tussen Polen en Litouwen. Anton Alichanov zei dat de oorlog grote economische schade had aangericht in zijn regio. Het komt heel zelden voor dat een Russische official in het openbaar dergelijke kritiek spuit, aldus het ISW.
Russische verliezen
Het Britse ministerie van Defensie meldt dat Rusland in de eerste drie maanden van deze oorlog net zoveel verliezen heeft geleden als tijdens de negen jaar durende oorlog in Afghanistan (in de jaren 80). Dit zou te wijten zijn aan een combinatie van slechte tactische beslissingen op een lager niveau, slechte luchtverdediging, gebrek aan flexibiliteit en beroerde bevelsstructuren. Dit heeft herhaaldelijk geleid tot fouten en mislukkingen, die ook in de strijd om de Donbas duidelijk waarneembaar zijn. Het ministerie merkt op dat de Russische bevolking erg gevoelig is voor grote verliezen. De publieke onvrede zal alleen maar toenemen als het aantal gesneuvelden blijft stijgen.
Meer wapens
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft gisteren gemeld dat twintig landen bereid zijn Oekraïne te voorzien van nieuwe wapens, zowel voor de strijd op land als op zee. De VS gaat onder meer Harpoon-kruisraketten leveren die kunnen worden ingezet tegen schepen. De lanceerinrichting voor deze raketten komt van de Deense kustverdediging. Verder gaan de Tsjechen helikopters, tanks en raketsystemen leveren. Italië, Griekenland, Noorwegen en Polen sturen volgens Lloyd extra houwitsers en artilleriemunitie. ,,Iedereen begrijpt wat er op het spel staat in deze oorlog. De agressie van Rusland is schoffering van de internationale rechtsorde en een bedreiging van de vrijheid.”
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
met Video
Turkije staakt verzet tegen Navo-lidmaatschap Zweden en Finland
Turkije staakt het verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de Navo. Op de Navo-top in Madrid zijn de drie landen het eens geworden over de bezwaren die Turkije aanvankelijk had. Daardoor is de weg voor de twee Noord-Europese landen vrij om lid te worden. -
Babymeisje sterft nadat ze werd vergiftigd door verzorgster in crèche
Afgelopen woensdag werd een 11 maanden oud meisje bewusteloos aangetroffen in een crèche in Lyon, voordat ze stierf in het ziekenhuis. Het drama krijgt nu een schokkende wending: een kinderverzorgster heeft inmiddels toegegeven dat ze het kleintje een giftig product liet inslikken. De zaak roept sterke emoties op in Frankrijk. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.
-
PREMIUMUitspraak
Verdachten aanslagen Parijs horen hun straf, in proces van 10 maanden bleef héél veel onduidelijk
In Frankrijk komt vandaag na tien maanden een einde aan de rechtszaak over de bloedige aanslagen van 13 november 2015 op onder meer de Bataclan. Was Schiphol nou ook een doelwit? -
Navo verklaart oorlog aan klimaatverandering
De Navo, altijd defensief van aard, verklaart de komende twee dagen de oorlog aan de klimaatverandering. Die wordt één van de centrale thema’s in het nieuwe strategisch concept, het Navo-werkprogramma voor de komende tien jaar. -
met video
Kiev weer onder vuur door Russische kruisraketten: ‘Geen raket zal de geest van de Oekraïners breken’
Russische kruisraketten hebben zondagochtend een wooncomplex nabij het centrum van Kiev getroffen. Volgens de burgemeester van de stad, Vitali Klitsjko, zou de aanval een poging van Moskou zijn geweest om ‘de Oekraïners te intimideren’, enkele uren vóór de opening van een G7-top in Duitsland, waar de oorlog in Oekraïne bovenaan de agenda staat.